*Nettavisen* Økonomi.

Årets laveste fastrente

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Renta er på sitt laveste nivå på 50 år, og nå faller også fastrenta. De beste fastrentetilbudene er nå på 3-tallet. Sjekk tilbudene.

22.09.03 07:05

Følg renteutviklingen her

Norges Bank har servert lånetakerne tidenes gavepakning gjennom våren og sommeren. Siden desember i fjor har sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet renta med hele 4,5 prosent.

Til tross for at Gjedrem har kommet med flere kraftige rentekutt både i juni og i august steg fastrentesatsen gjennom sommeren. Men etter at markedet ble sikker på at Norges Bank ville innfri forventningene om å kutte til 2,5 prosent, begynte fastrenta også å falle.

Lavest hittil i år

Nå tilbys fastrentekontrakter fra 3,89 prosent og oppover. Så lave har ikke satsene vært tidligere i år.

- Det var en periode hvor det var stor usikkerhet om Norges Bank ville gjennomføre den siste rentereduksjonen til 2,5 prosent, men nå er det på plass og dermed faller også fastrentene, sier leder for personmarkedet i BNBank, Erik Ingier, til TV 2 Nettavisen..

Forskjellen blir imidlertid stor når du strekker tidshorisonten for fastrentetilbudene. Mens laveste fastrente for ett år ligger på 3,89 prosent, må du tåle en rente på 6,18 prosent hvis du ønsker å binde deg for 10 år.

- Bind over lang tid

Økonomene TV 2 Nettavisen har snakket med stiller seg imidlertid skeptiske til å binde renta over kortere perioder enn fem år.

- Det blir fort liten vits. Jeg tror risikoen for store rentehopp den nærmeste tiden er begrenset, dermed kan du likeså godt satse på flytende rente. Det som har skjedd den siste tiden er at fastrentekontraktene med kort løpetid har tilpasset seg et mer riktig nivå. De lå for høyt tidligere, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til TV 2 Nettavisen.

Juel understreker at det viktigste med en bunden rente er forsikringsaspektet. Frykter du at boliglånet kan bli tungt å bære dersom renta stiger til 7-8 prosent, bør du vurdere å sikre deg ved å binde nå.

- Usikkerheten øker jo lenger fram du ser. Fastrente er ikke noe du bør gå inn i for å spekulere, ta det som en forsikring og se an din egen økonomiske situasjon, råder han.

Flytende rente billigst

Redaktør i Dine Penger, Rune Pedersen, påpeker at selv om fastrente kan virke fristende, er det flytende rente som viser seg å være billigst når man ser det historisk.

- Normalt vil flytende rente være billigst, og en annen ting er at flytende renter er lavest når økonomien er dårligst. Når du binder renta sikrer du deg dermed mot gode tider, du går motstrøms, sier han til TV 2 Nettavisen.

Om du skal vurdere fastrente, bør du dermed gjøre det ut fra at du føler behov for å sikre deg mot kraftig renteoppgang. Dermed bør du også sikte deg inn på lengre tidsperioder.

- Vi anbefaler folk å velge bindingstid over fem år. Ellers blir det bare et veddemål om markedet gjetter feil eller ikke i sine rentespådommer, sier Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.