Gå til sidens hovedinnhold

Årets skattesøk blir en skuffelse

Nysgjerrig på å finne naboens lønn? Sjekk de nye begrensningene.

Nysgjerrig på hva naboen, kollegaen og andre tjener og betaler i skatt? Det kan lett bli en nedtur takket være de nye begrensningene på årets søk i skattelistene.

Skattelistene offentliggjøres fredag 21. oktober. Vanligvis har du kunnet søke opp naboens skattetall på en rekke nettsteder.

Det er det nå slutt på. Begrensningene gjør det mye mer kronglete å finne ut hva naboen tjener og hva hun/han betaler i skatt.

Kun via skatteetaten.no
Etter at Stortinget i juni 2011 vedtok å begrense tilgangen blir skattelistene ikke lenger lagt ut til fritt søk i landets nettaviser. Skattelistene blir kun lagt ut på skatteetaten.no.

For å få tilgang til skattesøket må du i tillegg logge deg inn via Min ID.

- Etter at du har logget deg inn kan du søke på vanlig måte. Vi har imidlertid satt en begrensning på 500 visninger på privatpersoner per måned. På bedrifter er det ingen begrensning, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten Anette Bjerke overfor NA24

Nok med navnet
Skattelistene inneholder opplysninger om fødselsår, postnummer og sted og skattekommune, inntekt, formue og utlignet skatt for inntektsåret 2010.

- Hvor mye informasjon du trenger for å finne en konkret person avhenger litt av hvor mange som heter det samme. I utgangspunktet er eneste som må oppgis navnet på den du søker etter, sier Bjerke.

I feltet for enkelt personsøk kan du avgrense ved å skrive inn sted. I avansert personsøk kan du avgrense på navn, fødselsår (+/- 5 år), fylke, kommune og postnummer og poststed.

Sjekk offentlige ansatte
Det finnes en annen metode for å sjekke naboens lønn. Som NA24 omtalte tidligere sørger offentlighetsloven for at du kan sjekke brutto lønn og skattetrekk til samtlige av de omlag 800.000 offentlige ansatte i Norge.

Alt du behøver å gjøre er å henvende deg til den offentlige etaten vedkommende jobber i.

Tallene du får gir et mer korrekt bilde enn tallene fra skatteoppgjøret som kun gir netto lønn (etter fradrag) og netto skatt.

Les mer i saken: Sjekk lønna til 800.000 nordmenn.

Reklame

Gjør Black Friday-kupp hos Dyrekassen