Årets verste børsdag

Børsene over hele Europa faller kraftig, og Oslo er intet unntak. Investorene ser aksjemilliarder fordufte.

10.05.04 18:42

Aksjemarkedene verden over faller kraftig. Det begynte med oppgang i markedsrentene i USA fredag, og usikkerheten har spredd seg. I Asia falt børsene kraftig i natt, og stemningen har flyttet seg videre til Europa hvor så godt som samtlige børser får juling mandag.

I Oslo er hovedindeksen ned kraftige 2,4 prosent ved lunsjtider. Klokken 14 var fallet på 2,85 prosent.

- Så vidt vi kan se er det den verste børsdagen på lang, lang tid. I hvert fall hittil i år. Vi har opplevd verre, så det er ikke unikt dårlig, men det går lang tid mellom hver gang vi ser slike fall, sier aksjestrateg i DnB NOR Markets, Sveinung Hartvedt, til TV 2 Nettavisen.

Børsmilliardene har rent ut av investorenes lommer, og når oljeprisen begynte å falle mandag morgen ble vondt til verre.

Oljeprisen har falt kraftig mandag formiddag etter at Saudi Arabias oljeminister Ali bin Ibrahim al-Naimi sier at Opec burde øke oljeproduksjonen med minst 1,5 millioner fat olje pr dag.

Ikke en gang overraskende gode tall fra børslokomotivet Norsk Hydro har klart å stagge nedturen. Industrigiganten leverte et resultat for første kvartal som var langt over hva analytikerne hadde håpet på, men likevel faller altså aksjen med over 1,5 prosent i markedet.

En aksjemegler beskriver situasjonen som panikkartet overfor TDN Finans mandag formiddag. Analysesjef Peter Hermanrud i First Securities legger ikke skjul på at uken har fått en laber start.

- Det er ikke så veldig ofte vi opplever slike nedturer. Heldigvis. Det er sjeldent dårlig dette her, sier han til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen og hovedårsaken til det kraftige fallet ligger ironisk nok i positive arbeidsmarkedstall fra USA som ble presentert fredag. Tallene skapte økt tro om renteøkninger fra den amerikanske sentralbanken FED, og dermed steg markedsrentene kraftig.

Både Hartvedt og Hermanrud trekker fram renteutslaget i USA som hovedårsaken bak den sure stemningen i markedet.

- Rentestigningen har gjort investorene nervøse. Det har blitt en påminner om at den lave renta ikke vil vare evig, og at det vil dukke opp alternative investeringsmuligheter til aksjemarkedet, sier Hermanrud.

Av alle aksjene som er notert på Oslo Børs er det kun seks som trekker opp mandag. Listen over aksjene som faller i verdi er lang som et vondt år.

Følg utviklingen på børsen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.