LOMMEDALEN (Nettavisen Økonomi): - Det har vært en overveldende respons, oppsummerer kunstner og forfatter Ari Behn fjoråret.

Da solgte han kunst for hele 5,7 millioner kroner. Behn har heller ikke ligget på latsiden i år. Så langt har han solgt malerier for 2,7 millioner kroner, og fortsatt gjenstår 30 utstillinger.

- Jeg er folkekjær, og er glad i å reise og møte folk. Kunsten for eliten eller kunsten for folket er et skisma. Vi reiser rundt, som et reisende sirkus på et vis, til et gatekryss nær deg. Snart har jeg hatt 60 utstillinger på to år, fortsetter han.

I påsken skal han stille ut på Stavern og Beitostølen. Han tror det er bruken av sterke farger i kunsten sin, som treffer mange.

- Det er mye kontraster i bildene, og det er idyll mot det mørke. Farger er følelser og det beveger folk. Så det har vært overveldende tilbakemeldinger som gjør meg ydmyk og glad, sier Behn.

Art Design, som formidler Behns kunst, beskriver han som en «fremragende kolorist, hvor bildene beveger seg mellom det abstrakte og det figurative». Han er også kjent for å gjemme små budskap i bildene sine.

Kreativ sjel

Behn forteller at han har malt fra barnsbein av, men det var først i 1999 at han ble kjent her hjemme. Da hadde han sitt litterære gjennombrudd med boken «Trist som faen». Novellesamlingen fikk terningkast seks i VG, og solgte i over 100.000 eksemplarer.

I 2002 stadfestet han sin kjendisposisjon da han giftet seg inn i kongehuset med prinsesse Märtha Louise. Ved siden av forfatterskapet har Behn hatt andre kreative prosjekter.

I 2004 lanserte han sammen med Baron von Bulldog en smokingkolleksjon, og i 2007 kom han med vinglass og serviset «Peacock» for Magnor Glassverk. Han var også lenge kjent som «den nye vinen» sammen med blant annet fotografen Per Heimly.

I 2011 vant de to også prisen for beste underholdningsserie under Gullruten 2011, da med serien «Ari og Per» som gikk på NRK. I 2016 ble det kjent at Behn og prinsessen skulle gå fra hverandre.

Ny prisrekord

Året etter i 2017, startet han på en større kunstutstillingsturné som bar navnet
«Møtested», sammen med den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt, Per Heimly og kunstner Tor Rafael Raael. Sammen holdt de utstillinger over store deler av landet.

Da satte Behn også flere salgs- og besøksrekorder hos ulike gallerier og kunstforeninger.

- Maleriet «100 strokes before I go» solgte jeg for 200.000 kroner til en samler, forteller Behn.

Det var ny prisrekord. Maleriet, som også er kjent som «Prinsessebildet», viser blant annet en ballkjolekledd kvinne med tiara på hodet og en avkappet arm. Bildet ble malt før nyheten om at Behn og prinsesse skulle skilles etter 14 års ekteskap.

Han har tidligere vært åpen om at han brukte kunsten for å få utløp for sine følelser da bruddet var et faktum.

Snittpris på 100.000

Maleriene til Behn selges nå i snitt for 100.000 kroner. Slik som maleriet «Himmelen over Bloksberg».

- Det er pris som mange kunstnere bare kan drømme om, tror du at maleriene dine selger så bra fordi du er Ari Behn?

- Livet og kunsten henger sammen, jeg har levd et liv og gjort mye. Det er den del av fortellingene det og inne i bildene, det vanskelig å skille kunsten fra livet, svarer han.

Behn legger til:

- Min historie er jo der. Jeg har alltid vært fascinert over kunstnere og forfattere som skildrer et levd liv og livet henger sammen kunsten. Det er det som interesser meg mest, for de overgangene kan være vanskelig å skildre. Så noe skal jeg få igjen for å ha levd et langt liv, fortsetter han.

- Deilig med revansje

Behn tror kunsten hans skiller seg ut, fordi han er følelsesladd og eksplisitt.

- Jeg bruker mye farger i maleriene mine. Jeg bodde ett år i Ghana, så jeg tror jeg har fått med meg den afrikanske paletten også. Jeg setter ofte opp farger som ikke passer sammen, rosa mot oransje, og andre kontraster. Men jeg maler også idyll. Jeg bruker det lyse mot det mørke, svarer Behn.

Da Ari Behn debuterte som kunstner i 2013, var ikke alle kritikerne like begeistret.

- Er det deilig med revansje?

- Det føler jeg absolutt. Jeg føler jeg virkelig at jeg fått en revansje. Det har vært en utrolig respons. Jeg jobber ekspressivt og med å skape bilder. Jeg kommer fra det litterære feltet, så jeg bruker tekster i bildene, fortsetter Behn.

Kunstneren har også høstet mange lovord etter debuten. Den anerkjente kurator Jason Ostro hos Gabba Gallery i Los Angeles, skal bare ha sagt «kommunikasjon» da han så Behns bilder for første gang. Ostro er kjent for å være en mann av få ord.

- Har folkeliggjort kunsten

Mens direktøren Henie Onstad Kunstsenter, skal ha uttalt at Behn var blant dem som hadde økt kunstinteressen i Norge. Hun skal ha trukket frem at han har folkeliggjort kunsten og senket «gjerdet» inn til galleriene.

- Jeg er ydmyk for det. Jeg har jobbet i forskjellige sjangre på kunstfeltet fra det litterære til det visuelle. Jeg har gjort det parallelt hele veien, malt og skrevet samtidig. Det var en overgang for meg å plutselig skulle stille ut og akseptere at jeg gjør begge deler, sier han.

Behn trekker frem at alt henger sammen.

- Det er iscenesettelse jeg driver med og forteller historier. All menneskelig erfaringsgrunnlag interesser meg. Det er for å forstå meg selv og omgivelsene at jeg maler og skriver. Vi går alle gjennom ulike faser i livet, sorg, tap, lykke og glede. Det er det publikum gjenkjenner. Jeg liker også når de ser ting i bildene jeg ikke ser selv, fortsetter Behn.

Inspireres av Munch

Behn ser opp til Edvard Munch, som er en av modernismens viktigste kunstnere.

- Munch maler følelser og ikke det naturalistiske. Videre derfra til andre store malere som jeg er opptatt av i kunsthistorien som Francis Bacon. Han forholder seg til det mørke, med mye vold, og vanskelig traumatiske hendelser, fortsetter Behn.

Han trekker i tillegg frem kunstneren Jean-Michel Basquiat, som var en av de første afroamerikanske kunstnere som fikk innpass i det institusjonaliserte kunstlivet i USA.

Basquiat var sterkt inspirert av graffiti og hans merkevare var bruk av ord i bilder. Han stilte ut på de fremste galleriene i verden og var også kjent for sin «galgenhumoristiske fokus på anti-helter i det amerikanske samfunnet».

- Hvor henter du inspirasjon fra?

-Jeg er umiddelbar og intuitiv. Jeg jobber på intuisjon, erfaring og det emosjonelle. Følelsen og erfaringene du gjør deg i livet så kommer intuisjonen og da maler jeg bevisst på det, svarer kunstnerne.

- Leser ikke anmeldelser

Behn forteller også at han ikke bryr seg med kritikerne.

- Jeg forholder meg ikke til kritikerne. Jeg leser ikke anmeldelser hverken gode eller dårlige. Jeg vil ikke la meg påvirke av det, sier han.

Da Behn debuterte som kunstner i 2013 på Geilo, var det med et maleri av terrordømte Anders Behring Breivik. Det vakte sterke reaksjoner hos flere.

Behn avviser at han gjorde det for å provosere.

- 22. juli var en dyp traumatisk hendelse i vår historie, og det verste som har skjedd oss etter 2. verdenskrig. Jeg brukte «keep calm, and carry on» som var et emblem britene brukte under krigen. Det er noe med det at vi står styrket og samlet gjennom kriser, og da satte jeg ham på et spyd, forklarer Behn.

Videre sier at han fikk med seg at bildet provoserte enkelte.

- Men det viktigste er å bevege og at kunsten ikke er likegyldig. Jeg ønsker ikke å skape provokasjon for provokasjonens skyld, men jeg vil skape følelser og engasjement gjennom kunsten min, sier han.

Bokaktuell

Behn er også aktuell med boken Inferno. I bokens reklame heter det at «Ari Behn skriver og maler om sitt livs inferno, i en intens skildring som spenner fra det mørke til det lyse».

- Det er en roman med malerier, og jeg har skrevet en tekst som jeg har jobbet med de siste årene som handler om tiden jeg har vært igjennom. Men det er fiksjon, og går inn i de mørkeste dypet i oss selv for å forhåpentligvis finne lys, sier han.

Behn er også i gang med en ny roman. Han samarbeider også med Art Cards, som gir ut kunsten hans på kort. Til høsten er han klar med nok en TV-dokumentar. Denne gangen har TV2 fulgt ham til Los Angeles før og under utstillingen har hadde der. Han vil også stille ut i New York til neste år.

- Hvordan får du tid til alt?

- Jeg kan ikke gjøre noe annet, det er bare å jobbe, avslutter han.

Skjærtorsdag åpner han også to nye pop-up-utstillinger på Beitostølen og i Stavern, som skal gå ut påsken.