*Nettavisen* Økonomi.

Arvinger kan få avgiftssjokk

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

En rekke boligeiere kan få doblet renovasjonsavgiften.

17.11.10 21:32

En rekke hus som i sin tid ble bygget som helårsboliger, brukes i dag som fritidsboliger. Mange av eierne betaler kun fritidsrenovasjon, men fra nyttår kan det bli endret.

Har arvet
Mange av de som i dag betaler fritidsrenovasjon i Tvedestrand kommune, er personer som har arvet en helårsbolig og bruker den til fritidsformål. Fritidsrenovasjonen er i dag på 1.525 kroner, halvparten av full renovasjon, skriver Tvedestrandsposten.

Må betale full pris
Fra og med 1. januar neste år mener Dag Eide (Ap) at disse skal betale full årsavgift på 3.050 kroner, selv om eiendommen kun brukes til fritidsformål.

Eide har sammen med blant andre Birger Eggen i Høyre sittet i et ad hoc-utvalg som har sett på hvordan renovasjonen i kystsonen kan forbedres.

Like regler
- Fra nyttår overtar RTA innkrevingen av renovasjonsavgiften i Tvedestrand, Vegårshei, Gjerstad og Risør, og da er det viktig at reglene er like i alle de fire kommunene. I Risør praktiseres disse reglene allerede, sier Eide.

Han påpeker at Tvedestrand kommune tidligere har vært med å vedta at alle helårsboliger skal være registrert med helårsrenovasjon. Dette gjelder uansett hvor mye boligen brukes.

- Det er kun fritidsboliger som er bygget til fritidsformål, og boliger som har fått innvilget bruksendring til fritidsformål, som vil få innvilget fritidsabonnement, opplyser Eide.

Forventer reaksjoner
- Dette er regler vi selv har vedtatt, og da er det mest ryddig at vi følger dem, sier Ap-politikeren, som er klar over at dette kan vekke reaksjoner.

- Ja, det regner jeg med. En del har hatt en billig ordning frem til nå, og vil få en dyrere ordning fra nyttår. Samtidig får de en bedre renovasjonstjeneste, understreker Eide.

Les også: Milliardærarving nekter å betale avgift

Behandles tirsdag kveld
Tirsdag kveld skal kommunestyret ta stilling til om ny betalingsordning skal gjelde fra nyttår. Da saken ble behandlet av komité for teknikk, plan og natur sist tirsdag, var Høyres Erling Holm svært kritisk.

- Høyre mener at alle boliger som brukes til fritidsformål skal betale fritidsabonnement. Så lenge de bruker denne tjenesten vesentlig mindre, blir det feil at de skal betale full pris, sa Holm.

Han er i mot at det er formålet huset hadde da det ble bygd, og ikke hva det faktisk brukes til, som skal avgjøre renovasjonsavgiftens størrelse.

- Dette vil jo gjelde 100-vis av boliger som brukes som fritidsboliger helt legalt, uttalte Holm, som ble nedstemt.

- Ikke lovlig
At dette er legalt er imidlertid ikke enhetsleder for plan, miljø og eiendom, Svein Olav Dale, enig i.

- Det er ikke lovlig å bruke en helårsbolig som fritidsbolig hvis det ikke er søkt om, og innvilget, bruksendring. Dette gjelder selv ved arv, sier Dale, som mener det er mange på øyene som vil få doblet renovasjonsavgiften fra nyttår dersom kommunestyret i morgen kveld innfører de nye reglene.

- Det er jo rart hvis noen først bryter loven, og så blir belønnet med lavere renovasjonsavgift, sier han.

Søppel under bakken
Ad hoc utvalgets forslag til bedre renovasjon langs kysten, innbærer mer enn betaling. I forbindelse med at det er bygget ny brygge ved Hagefjorden, og kommunen har fått ny skjærgårdsbåt, letter det behandlingen av avfall fra båtfolket.

I tillegg har håndverkerne som har oppdrag på øyene nå fått et sted å sette fra seg rivingsavfall.

Dag Eide forteller også at når de store utbyggingsplanene for Hagefjordbrygga blir realisert, skal det bli en nedgravd løsning for hytterenovasjonen ved Hagefjorden.

- Da får vi skjult alt sammen, sier Eide.

Les flere nyheter hos: Tvedestrandsposten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.