Gå til sidens hovedinnhold

Asia smittet av optimismen

Aksjerallyet fortsetter i Asia etter sterk oppgang på Wall Street mandag kveld.

Fjorten dager med nesten ubrutt oppgang fortsatte på Tokyo-børsen i natt.

Oppgangen er nå på 3,3 prosent, eller et hopp på 272 poeng.

Fra bunnen for fjorten dager siden har de toneangivende børsene i verden steget med hele 20 prosent - og i natt har oppgangen vært anført av en knallsterk børsdag i New York i går.

Les også:Rett til værs på Wall Street

For Norge er det enda en god nyhet, nemlig at oljeprisen også er på vei oppover.

- Prisene har falt litt denne morgenen, men forblir godt over 53 dollar per fat, noe som er en veldig sterk pris. Spørsmålet er om dette rallyet er varig, sier energianalytiker Victor Shum i Pervin & Gertz i Singapore til AP.

Ny redningspakke
Siste døgns børsoppgang startet etter at finansminister Timothy Geithner lanserte en ny finansiell plan for å kjøpe ut dårlige lån fra de amerikanske bankene.

De største amerikanske bankene steg med godt over 20 prosent - anført av Bank of America, som endte børsdagen med pluss 26 % i aksjekursen.

Oppgangen har smittet over hele Asia - både Tokyo, Hongkong og Jarkarta har oppgang nå i morgentimene norsk tid.

Enorme beløp
Den nye bankplanen vil bruke 75-100 milliarder dollar fra de amerikanske myndighetenes krisefond, og investere pengene sammen med private for å kjøpe ut dårlige lån fra bankene.

Totalt regner man med å kunne løfte ut dårlige lån verdt 500 milliarder dollar - eller nær 3.500 milliarder kroner - fra bankene.

- Finanssystemet er fortsatt veldig sårbart, men vi tror at vi beveger oss i riktig retning, sa president Barack Obama etter et møte med sentralbanksjef Ben Bernanke og finansminister Timothy Geithner i natt norsk tid.

Kommentarer til denne saken