Gå til sidens hovedinnhold

AstraZeneca straffes på børsen: – Vi er bekymret

AstraZeneca faller på børsen etter at et uvanlig grep fra amerikanske helsemyndigheter.

Aksjen falt 2,6 prosent ved åpning på New York-børsen etter at amerikanske helsemyndigheter setter nye spørsmålstegn ved vaksinen til den britiske-svenske helsekjempen.

Mandag la selskapet frem en amerikansk studie som skal ha vist at vaksinen var trygg og effektiv. Den konkluderte med at vaksinen har 79 prosent effektivitet mot å utvikle symptomatisk sykdomsforløp, og 100 prosent effektivitet mot alvorlig sykdom.

Les mer her: AstraZeneca: Vaksinen er 79 prosent effektiv - ingen økt risiko for trombose

Dette var opprinnelig sett som gode nyheter ettersom AstraZeneca-vaksinen har kommet under stadig mer kritikk i Europa, hvor den i motsetning til USA, forlengst har kommet i brukt. Spesielt er det skapt mye usikkerhet rundt den angivelig økte risikoen for alvorlige tilfeller av blodpropp. Blant annet er det meldt om flere blodpropp-dødsfall i Norge hos vaksinerte med AstraZeneca.

Uvanlig grep

Amerikanske helsemyndigheter har imidlertid ikke latt seg helt overbevise. USAs nasjonale institutt for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) uttalte nemlig tirsdag at AstraZeneca kan ha levert ufullstendige data om koronavaksinens effektivitet.

I det som beskrives av Financial Times som et svært uvanlig grep, uttrykker NIAIDs styret for data og sikkerhet skepsis til konklusjonen i rapport.

- Styret er bekymret for informasjonen utgitt av AstraZeneca om den opprinnelig tallgrunnlaget for den kliniske testen til Covid-19-vaksinen, heter det i uttalelsen.

Bekymringen skal gå på at rapporten inneholdt utdatert informasjon som kan ha gitt ufullstendig bilde av effektiviteten til vaksinen.

– Vi oppfordrer selskapet til å jobbe sammen med DSMB for å gjennomgå dataene for å sikre at den mest nøyaktige og oppdaterte informasjonen blir offentliggjort så raskt som mulig, skriver instituttet i en uttalelse.

Kraftig ned

Det var nok til å sende AstraZeneca kraftig ned på børsen. Aksjen er nå ned 2,3 prosent i Stockholm, hvor aksjen også er notert, og to prosent i USA, der børsene åpnet klokken halv tre .

Les også: USA ber AstraZeneca om oppdatert vaksineinformasjon

AstraZeneca har sagt at de umiddelbart oversende de nødvendige tallene.

– Vi skal dele vår primære analyse med de mest oppdaterte effektivitetsdataen. Vi skal gi ut resultatene av dette innen 48 timer, heter det i en melding fra selskapet.

AstraZenecas børskurs har ellers hatt en svak utvikling de siste månedene og er nå ned neste 30 prosent sammenliknet med toppnoteringen i fjor sommer. Aksjonærer har varslet at de går til sak mot selskapet på grunn av at de har gitt feilaktig informasjon til aksjemarkedet.

Les også: Varsler massesøksmål mot AstraZeneca: – Vi er blitt lurt

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå