Gå til sidens hovedinnhold

Avblåser krisen i eksport-Norge

Toppsjefene i den eksportindustrien i Norge har klokkertro på det nye året. To av tre tror salget kommer til å øke i 2004.

Det går fram av en undersøkelse Norsk Gallup har gjort for Innovasjon Norge (tidl. Norges Eksportråd). 100 toppsjefer i norske eksportbedrifter med en omsetning på mellom 100 og 300 millioner kroner deltok i undersøkelsen.

Optimismen råder

Hele 65 prosent av topplederne svarer at de venter økt omsetning i 2004. Blant disse tror en av fire at omsetningen kommer til å øke med over ti millioner kroner, mens halvparten venter en økning på mellom 1 og 5 millioner.

EU-landene er det suverent viktigste eksportmarkedet for norske bedrifter, og det er også her toppsjefene venter at mesteparten av eksportveksten vil komme.

Utvidelsen av EU med ti nye medlemsland ventes imidlertid ikke å få så stor betydning. Mer enn halvparten av de som deltok i undersøkelsen svarer at EU-utvidelsen vil påvirke salget. Resten mener at de nye medlemslandene kan påvirke salget, men påpeker samtidig at konkurransen vil bli enda tøffere.

- EØS holder ikke

70 prosent av de spurte mener et norsk EU-medlemsskap ville påvirke eksporten i positiv retning.

Gjennomgangsmelodien blant norske toppsjefer er at EØS-avtalen ikke gir norske bedrifter den samme markedsadgangen til EU som om vi hadde vært medlem. Valutaforskjeller oppgis som én viktig årsak, og mange peker også på tollhindringer og forskjeller i avgiftssatsene.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer etter pressekonferansen, som startet klokka ti.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året