Superheltfilmen «Avengers: Endgame» ligger godt an til å bli den mest innbringende filmen noensinne etter at den spilte inn elleville 1,2 milliarder dollar, 10 milliarder kroner, i åpningshelgen.

Det er suverent mest noensinne. Den forrige rekorden ble satt av forgjengerfilmen «Avengers: Infinity War» og var på 640 millioner dollar, altså bare litt over halvparten av «Endgame». Begge filmen er produsert av Disney-eide Marvel Studios.

- Disse rekordene viser makten til Marvel. Det kommer til å bli en stund til du ser tall i denne størrelsesordenen igjen, sier Jeffrey Bock i Exhibitor Relations til Financial Times.

Triumf

Filmen er nok en triumf for Disney, filmmastodonten som dominerer det globale kinomarkedet med en markedsandel på rundt 40 prosent av alle kinoinntekter i verden. De eier tegneserieselskapet Marvel, som igjen har produsert Endgame. I fjor ble Disney enda større da de kjøpte Fox Studios.

2016 og 2018 er de to beste årene i selskapets historie, men lite tyder 2019 ligger an til å bli en nytt, veldig godt år for selskapet, som ved siden av Marvel-filmen kan se frem til «Frost 2», «Star Wars: The Rise of Skywalker», «Toy Story 4» og en «spillefilm» basert på tegnefilmklassikeren «Løvenes konge».

Største filmserie noensinne

Filmen, som inneholder en helt endeløs rekke stjerner, inkludert Robert Downey jr, Chris Evans, Scarlett Johansen, Michael Douglas, Natalie Portman og Samuel L. Jackson, er den 22. i rekken av filmer i såkalte «Marvel Cinematic Universe» (MCU). Den forteller en sammenhengende historie om en rekke superhelter i en delt univers. I denne filmen kommer de samme for å stoppe Thanos, superskurken som i forrige film drepe halvparten av verdens befolkning, inkludert en rekke superhelter som Spiderman og Black Panther.

De 22 MCU-filmene, som startet med «Iron Man» i 2008, er allerede rukket å bli den mest innbringende filmserien noensinne, med samlede inntekter på over 20 milliarder dollar.

«Endgame» har forøvrig også fått strålende kritikker, og er ifølge IMDB den femte beste filmen noeninne.