Regjeringspartiene og Frp har kommet til enighet.
Se Siv Jensen om Frps seire og nederlag i statsbudsjettet øverst i saken.
Enigheten inneholder solide gjennomslag for Fremskrittspartiet på en rekke områder. Fremfor alt får Frp et stort avgiftskutt på varer som er spesielt utsatt for grensehandel:
* Avgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent.
* Avgiften på snus reduseres med 25 prosent.
* Avgiften på sukker og sjokolade fjernes.
* Avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir halvert
Samlet avgiftsreduksjon på grensehandelsvarer blir på nesten 3,7 milliarder.
Her er noen eksempler på hvor mye billigere utvalgte varer blir (inkl mva) ved overgangen til 2021, ifølge Norgesgruppen:
Snus: Skruf Løs C3 - 12,71 kr billigere
Snus: Skruf White S3 - 6,66 kr billigere
Brus: 6-pack 1,5 liter - 17,49 kr billigere
Øl: 6-pakning 0,5 liter, 4,7% - 5,85 kr billigere
Melkesjokolade: 200 gram - 4,88 kr billigere
– Selv om vi har fått en god del gjennomslag, så er vi ikke fornøyd med alt, sier Frp-leder Siv Jensen på tirsdagens pressekonferanse.
Hun er likevel fornøyd med enkelte deler av budsjettet:
– Vi lovet å kutte avgiftene, sier Jensen, og følger opp med at avgifter og skatter kuttes med totalt 7,4 milliarder kroner.
Les også: Siv Jensen: – Frp har fått gjennomslag på i overkant av 18 milliarder kroner
– Vi håper at dette vil sikre flere arbeidsplasser i Norge, sier Jensen, og legger til at hun håper dette vil redusere svenskehandelen når grensene åpnes.
– Jeg har helt siden forhandlingene startet vært opptatt av å få på plass en grensehandelspakke med avgiftskutt som monner. Dette skal forbrukerne merke på kassalappen. Kuttet skal komme folk flest til gode og det vil sikre flere arbeidsplasser både i dagligvarehandelen og næringsmiddelindustrien, sier Jensen.
Handelsstanden fornøyd
Budsjettet blir godt mottatt hos NHO:
– Vi er glade for at regjeringen og Frp har kommet oss og våre bedrifter innen handel i møte ved å kutte betydelig i avgiftene på typiske grensehandelsvarer. Dette vil endre handlevaner og skape nye, norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm.dir. i NHO Service og Handel.
Også Virke er fornøyd:
− Kuttene i grensehandelsavgiftene er et historisk grep for flere arbeidsplasser og verdiskaping i landet vårt. Dette er viktig og riktig når vi står i vår generasjons største krise, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.
− Det står respekt av at Frp og regjeringen tar grep for å snu en årelang utvikling med økende grensehandel.
Ap og MDG reagerer
Eigil Knutsen sitter i Finanskomiteen på Stortinget. Han er ikke begeistret for budsjettet:
– Etter ukesvis med krangling ender dette skilsmisseoppgjøret med at regjeringen og Frp blir enige om billigere alkohol og snus mot ikke kutt i kvoteflyktninger og bistand. Disse forhandlingene har ikke handlet om hva vi kan gjøre for dem som er sagt opp og permitterte, eller bedriftene som sliter og er på radene av konkurs. Dette har vært en omkamp mellom Frp og regjeringen på saker Frp tapte når de satt i regjering. Regningen sender regjeringen til våre barn og barnebarn med å bruke oljefondet, sier Eigil Knutsen.
– Dette virker mer som en «morna KRF» fra Jensen enn krisehåndtering. Vi står i en arbeids- og helsekrise. Nesten 200.000 er utenfor jobb. Helsevesenet blir testet til bristepunktet. Da burde man forvent at alle tiltak som kommer fra stortinget handler om å motkjempe denne krisen og hjelpe dem som sliter. Dette er en dyr og rar avtale som ikke svarer på de største utfordringene Norge har. Hadde det vært opp til oss ville vi heller valgt å sikre arbeidsplasser, gi feriepenger til permitterte og styrke helsevesenet, sier Eigil Knutsen.
Une Bastholm i MDG er heller ikke fornøyd:
– Regjeringen bruker jo milliardene som fulle sjømenn. Tenk alt vi kunne gjort for miljø, rettferdighet og grønne arbeidsplasser med 22 milliarder! De gjør det nå billigere å kjøpe fossilbil og bruker to milliarder på å kutte bompenger, i stedet for å droppe de dyre motorveiene. Det skaper mer forurensning og klimaendringer.
Hun finner likevel et lyspunkt i budsjettet fra Frp og regjeringen:
– Her er bare ett lyspunkt som gjør meg oppriktig glad, nemlig at dyrepolitiet nå blir landsdekkende. Men jeg er redd politiet ikke får nok ressurser til arbeidet, og fortsatt må prioritere ned dyrekrimsaker, som jo ofte også kan knyttes til vold mot mennesker.
Strengere innvandringspolitikk
Frp har også fått gjennomslag når det gjelder innvandringspolitikk.
– I sju år har FrP kjempet for å stramme inn innvandringspolitikken, ikke minst har vi kjempet for å heve kravet for å få permanent opphold fra 3 til 5 år, skriver partiet i en pressemelding.
– Dette gir to år ekstra med midlertidig opphold. Blir det trygt i hjemlandet kan oppholdstillatelsen trekkes tilbake og flyktningene kan sendes hjem og være med på å bygge opp igjen landet sitt. Dette kan ha mye å si for hvor mange som får permanent opphold i Norge og det er et viktig signal for å gjøre Norge mindre attraktivt for asylsøkere.
Les også: Pensjonskutt for private barnehager blir reversert
– Kampen om å øke antall år for å få permanent opphold har pågått i årevis. Venstre og KrF brøt Nydalen- avtalen i 2016 da de stemte mot å utvide midlertidig opphold fra 3 til 5 år. De nektet å være med på dette på Jeløya og på Granavolden. At vi nå har tvunget KrF og Venstre til å bøye av, viser at vi også innenfor asyl- og innvandringsfeltet får til langt mer utenfor regjering enn da vi satt der, sier Jensen.
Dette forslaget legges frem torsdag og skal hastebehandles i Stortinget.
Pensjonister og egenandel
Også pensjonister kommer godt ut av budsjettet, lover Frp-lederen:
– FrP har nå fått fullt gjennomslag for våre pensjonskrav med over 2 milliarder kroner ekstra til pensjonistene i 2021. I mange år har pensjonistene fått redusert sin kjøpekraft. Takket være FrPs budsjettavtale med regjeringen sikrer vi nå pensjonister en langt bedre inntektsvekst enn dagens modell gir. I tillegg vil enslige minstepensjonister få økt sin pensjon med 5000 kroner, noe som er svært viktig for hverdagsøkonomien til de som har de laveste pensjonene, sier Jensen.
Les også: To milliarder til pensjonistene i budsjettavtalen
Hun sier at partiet også har fått gjennomslag for å kutte i regjeringens forslag om å øke egenandelene for helsetjenester og medisiner. Det nye sammenslåtte taket for egenandeler blir 2.460 kroner.
- Fremskrittspartiets gjennomslag gjør at syke mennesker i Norge sparer over en milliard kroner i egenandeler sammenlignet med hva regjeringen la opp til, sier Jensen.
Utslippskutt
– Før koronakrisen var arbeidsledigheten i Norge rekordlav etter over seks år med denne regjeringens politikk. 4 av 5 jobber ble skapt i det private næringsliv. Det er dit vi skal tilbake, og med denne budsjettenigheten staker Erna ut kursen dit. Dette er også et budsjett som bidrar til å inkludere flere. Alle skal få mulighet til å delta i arbeidsliv og samfunnsliv. En jobb å gå til er nøkkelen til alt, sier Mudassar Kapur, leder av Stortingets finanskomité (H).
Venstres forhandlingsleder Ola Elvestuen, sier dagens avtale vil sørge for at vi i Norge fortsetter å kutte utslippene våre, satse tungt på skolen og hjelpe næringslivet gjennom koronapandemien:
– De borgerlige partiene har nok en gang kommet sammen om en kurs for landet som vil gi mer frihet for folk og større muligheter for næringslivet til å vokse og omstille seg til mer miljøvennlig verdiskaping. Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholdt kraftfulle tiltak for å kutte klimagassutslipp, blant annet gjennom å styrke kollektivtilbudet vårt og videreføre elbilfordelene. Jeg er glad for at vi nå har fått flertall på Stortinget for disse satsningene, sier Elvestuen.
Bistand
Også KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug, som har sittet ved forhandlingsbordet fra starten og til partilederne overtok samtalene er fornøyd med resultatet.
Les også: Siv Jensen erkjente nederlag om bistand og kvoteflyktninger
– Vi tar nå kraftfulle grep for å sikre folks jobber og for å bidra til aktivitet i næringslivet. Vi prioriterer også aktivitet for de eldre, som har blitt mer isolert den siste tiden og mistet sitt aktivitetstilbud. Det som ble en krise for Norge ble en katastrofe for verdens fattigste. Aldri før har flere mennesker vært på flukt. Gjennom dette budsjettet tar vi et internasjonalt ansvar gjennom å sikre 1% av BNI til bistand og at vi skal ta imot 3000 kvoteflyktninger, sier Storehaug.