Nettavisen.Økonomi har omtalt at forslag til nye boligregler har skapt bråk. Både Eiendom Norge og NBBL har kritisert regjeringens forslag for å være mangelfullt utredet og ikke sendt til nødvendig høring. De mener begge at regjeringen bør gå gjennom forslaget på nytt og gjøre et grundigere forarbeid.

Eiendom Norge har blant annet kritisert forslaget for å skape en ubalanse i markedet når det gjelder ansvaret for å oppdage skjulte feil og mangler.

Med det nye forslaget fra regjeringen, vil en kjøper kun stå ansvarlig for slike feil og mangler for opptil 10.000 kroner. Boligselgerne kan gå på en kjempesmell. Bransjeforeningen spår et økt konfliktnivå fremover.

Opposisjonen på Stortinget er kritisk og vil ha en nærmere konsekvensutredning. Men at Stortinget sender forslaget tilbake til regjeringen, virker ikke realistisk.

Ærlige selgere

- Jeg er trygg på at kjøper vil få flere rettigheter med den nye loven, og at selger vil bli mer ærlig. Konfliktnivået vil gå ned over tid. Det er ikke aktuelt å sende forslaget tilbake, sa stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) under en debatt i regi av Eiendom Norge torsdag.

Hun tilføyde at de vil se på noen justeringer, som å kvalitetssikre riktig oppmåling av leilighetene og den nye ansvarsgrensen på 10.000 kroner. Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) sa i under debatten at lovforslaget var godt utredet, og at det også er gode innspill til justeringer.

Men overfor Nettavisen.Økonomi etter debatten avviste også hun at det er aktuelt å be regjeringen om et bedre utredet forslag.

Besk kritikk

Karin Andersen (SV) sa under debatten at intensjonen i lovforslaget er god. Hun var opptatt av at takstmenn fremover får den nødvendige kompetansen for å gjøre ordentlige verdivurderinger og kvalitetssikringen av boligene som skal selges.

- Men ansvaret for feil og mangler har gått fra den ene grøfta til den andre, medga Andersen. Og jeg har sjelden opplevd at kritikken ved et lovforslag har vært så besk, sa stortingsrepresentanten.