Gå til sidens hovedinnhold

Avinor må kutte for en halv milliard på flyplassene

I dag kommer detaljene om Avinors varslede og omfattende kostnadskutt.

Styret i Avinor skal tirsdag ta stilling til forslag om kostnadskutt på 400 til 600 millioner på alle landets flyplasser. Det foreslås mest kutt på Gardermoen, melder NTB.

Ifølge Helgelands Blad blir alle landets flyplasser berørt, i tillegg til administrasjon. For Norges største flyplass, Gardermoen, er det foreslått kutt på 250 til 300 millioner kroner. For Flesland, Værnes og Sola er kuttforslaget på 80 til 120 millioner kroner.

Les også

Passasjer skulle gå på do på flyet - åpnet nødutgangen

For flyplasser i kategori C-E, som i praksis betyr resten av flyplassene i landet, foreslås det kutt på 80 til 120 millioner kroner. I tillegg foreslås det kutt i stab og støttefunksjoner på 180 til 220 millioner kroner, skriver avisen.

Må nedbemanne

I sum vil dette bli 400 til 600 millioner kroner. Avinor har tidligere varslet at kuttene vil føre til nedbemanning.

Avinor-konsernet hadde samlede inntekter i 2018 på 11,7 milliarder kroner. Netto overskudd endte i samme år på 1,16 milliarder kroner, som var mer enn en dobling fra året før.

Les også

Airbus tror «Urban Air Mobility» kommer før folk flest tror

Riksrevisjonen kom i fjor med en rapport hvor de kritiserte kostnadsutviklingen i selskapet. Blant annet at kostnadsveksten har vært for høy og at halvparten av Avinors større utbyggingsprosjekter er blitt dyrere enn kostnadsrammen.

En milliard på fire år

Avinor hadde 3.099 ansatte ved utgangen av 2018, og kuttet kostnadene med 600 millioner kroner i perioden 2015 til 2018. «Ytterligere kostnadskutt står høyt på selskapets agenda», heter det i Avinors årsrapport for 2018.

Les også

EU vurderer skyhøy co2-skatt på fly

Avinor ble etablert i 2003 og driver i dag 43 flyplasser og en helikopterhavn i Norge. Selskapet er selvfinansierende og får sine inntekter fra flyavgifter, husleie og diverse salg på flyplassene.

Kommentarer til denne saken