*Nettavisen* Økonomi.

Avlyser ny strømkrise

Foto: (Scanpix)

Strømprisene stiger kraftig på børsen, men toppen kan allerede være nådd. - Det blir ingen strømkrise i vinter, vi venter nå fall i prisene, sier analytikerne.

21.10.03 14:24

Prisene på den fellesnordiske kraftbørsen har steget jevnt og trutt den siste tiden. Tørt og kaldt vær over store deler av landet har presset systemprisen opp til sitt høyeste nivå på over to måneder.

Dermed har frykten for en reprise av forrige vinter, med rekordhøye priser og fare for rasjonering, blusset opp igjen. Den frykten er ubegrunnet, mener analyseselskapet Energipartner.

Tror på nedgang
- Under forutsetning at vi får normale nedbørsmengder fremover, tror vi at prisene skal ned fra dagens nivå, sier daglig leder Christian H. Johansen til TV 2 Nettavisen.

De fleste strømleverandørene i landet tilbyr nå strøm til mellom 45 og 55 øre per kilowattime. Normalt skal prisene stige betraktelig når høst blir til vinter, men i år venter Johansen at prisene vil holde seg stabile eller falle marginalt.

- Markedet er nå til stor grad styrt av værmeldingen. Men psykologien er en smule overdrevet. Energimessig skal vi klare oss godt gjennom vinteren uten at det oppstår noen form for kraftkrise, sier Johansen.

Steg tirsdag
Systemprisen på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool steg likevel tirsdag til 32,3 øre per kilowattime. Det er over 2 øre høyere enn for en uke siden. Terminmarkedet viser at aktørene på Nord Pool venter en stabilisering av prisen i ukene framover. Vinterprisen har samtidig falt betraktelig de siste dagene.

- Det er flere forhold som taler for en prisnedgang i vinter. For det første venter vi at forbruket blir lavere etter som folk er forberedt i forkant. I tillegg får vi nå inn masse import av kraft som letter på situasjonen. Ei heller kan vi forvente at det blir så tørt som i fjor. Et slikt år får man en gang hvert hundrede år, sier en analytiker i markedet.

Kan falle 5 øre
Nedgangen kan bli betydelig. Når frykten for ressursmangel slipper taket kan prisene fort falle med opptil 5 øre, hevdes det.

- Vi venter et prisintervall gjennom vinteren på mellom 25 og 30 øre per kilowattime. Det er ganske høy risikopremie i markedet i dag, sier analytikeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.