SANDNES (Nettavisen Økonomi:) – Det har vært en hinsides eksplosjon i antall nye sentre i 2021, sier Franck Fog, padelansvarlig i Norges Tennisforbund.

Mens det i 2020 kun fantes rundt 30 baner for ivrige padelspillere, finnes det ved utgangen av 2021 godt over 200 baner rundt omkring i landet.

I 2022 vil utbyggingstakten fortsette i samme tempo, ifølge Fog.

Flere store og pengesterke aktører kjemper om å kapre andeler i det hurtigvoksende padelmarkedet. Felles for de største selskapene er at de har utenlandske eiere.

– Vi har fått tilbud om å selge, men har takket nei. Slik situasjonen er nå hadde det vært tragisk om det ikke hadde vært noen norske aktører igjen på markedet, sier Bjørn Maaseide.

Den tidligere sandvolleyball-spilleren er i dag investor, gründer og milliardær - og leder satsingen Interpadel.

Med på laget har han blant andre Thor Hushovd og Jan Kvalheim. Selskapet er i dialog om å åpne 45 nye arenaer for padel i Norge. Allerede i 2022 kommer det mellom 17 og 22 nye sentre, lover Maaseide.

Se videoen under for noen grunnleggende padeltips:

Drøftet med Nikolai Tangen

Det svenske private equity-fondet Triton kjøpte i høst den norske padelsatsingen Just Padel, som de tidligere fotballspillerne Jesper Mathisen og Ole Martin Årst stod bak. Triton har bekreftet at de satser milliarder på padel.

I vår gikk den svenske padelgiganten PDL inn i Norge da de kjøpte Allstar Padel.

Maaseide forteller at han spiste lunsj med Nicolai Tangen i Stavanger tidligere i høst, og at padel var et av temaene som ble diskutert.

– Vi snakket om mye forskjellig, men også om selskapene våre og mulige exit-prosesser. «De som blir rikest er ikke de som selger først», sa Tangen til meg. Det gjelder vel for mange, spesielt hvis du ser på Elon Musk, Bill Gates og Steve Jobs. Men jeg vil også si at det er få som blir fattige av å ta gevinst, sier Maaseide.

Den tidligere Sats-sjefen har god erfaring med å åpne treningssentre. Da han startet opp i treningssenterbransjen, åpnet han syv sentre på syv år. Bare i 2021 har Interpadel åpnet syv sentre.

– Sånn sett er vi foran skjema, sier Maaseide med et glimt i øyet.

– Det virker som at det er en enorm konkurranse i padelmarkedet nå, og at svenskene er på hogget?

– Vi har alle muligheter til å gjøre det vel så bra som dem. Det de har fått til fra 2015 til nå, har vi fått til på elleve måneder. Og så har de dratt på litt nå i det siste. Men det gjør oss bare enda mer sultne på suksess. Det skorter ikke på konkurransemennesker i denne organisasjonen, sier Maaseide.

Allierer seg med lokale investorer

Padelinteressen til Maaseide startet for tre år siden, etter å ha spilt padel i Spania. Den tidligere sandvolley-kjempen satte inn flere og flere padelbaner i Sandnes-sportssenteret Actionball, og interessen blant kundene var formidabel. I dag er hele senteret blitt til et padelsenter.

Når Maaseide og Interpadel finner nye muligheter for å åpne padelsentre i Norge, forsøker de å alliere seg med lokale investorer.

– I Harstad gikk vi nylig sammen med Thor Hushovd, som eier Eiendom i Nord, om å kjøpe en Nortura-eiendom på 18 mål og 7.000 kvadratmeter bygningsmasse. Vi håper vel å gå inn på eiersiden i cirka halvparten av sentrene vi har planlagt å åpne i Norge, sier Maaseide.

– Hvem er best i padel av deg, Thor Hushovd og Jan Kvalheim?

– For en måned siden ville jeg nok sagt at Thor var best og at Jan var litt bedre enn meg. Nå tror jeg at jeg er litt bedre enn Jan, men at Thor fortsatt er bedre. 'Kvalis' er litt bedagelig anlagt, og liker ikke å flytte seg så mye, sier Maaseide.

– Kommer dere til å etablere et eget merke?

– Vi har akkurat etablert Interpadel webshop og kommer til å serve pro-shopene på sentrene våre, med et sentrallager i Sandnes, sier 53-åringen.

I Sats var målet tidlig å heller bruke tiden på å selge medlemskap enn klær og utstyr. Men da treningskjeden etter hvert bygget opp en egen retail-divisjon, så Maaseide at kjøp per besøk spratt opp fra 2,50 kroner til 7-8 kroner på kort tid. Derfor vil han være tidlig ute med egne produkter denne gangen.

– Det ga en helt ny ro for de som var ansvarlige for sentrene om at det ville komme en jevn inntjening. Våre daglige ledere skal bruke mesteparten av tiden på å lære folk å spille padel og organisere aktivitet, og mindre på forskjellige leverandører, sier Maaseide.

Les også: Gründereventyrene spretter opp i oljebyen: – Mange har dratt Detroit-kortet