Mandag 11. oktober er stortingspolitikerne fra forrige periode ute, og de nyvalgte er offisielt i gang med sin fire-års periode. Nå har Finansavisen har tatt et dypdykk, og sett på hvem som har søkt om ytelser som kan hjelpe dem etter livet på Løvebakken. De skriver at 45 representanter har søkt om fratredelsesytelse som gir full lønn ut 2021. Det tilsvarer en sum på 82.333 kroner i måneden i lønn ut året. Finansavisen opplyser at det ikke er nødvendig da å dokumentere at man søker jobb.

Det blir også spesifisert at 50 av 169 representanter som har sittet på Stortinget de siste fire årene, valgte selv å ikke ta gjenvalg. Finansavisen skriver at 35 av disse representantene har visst i minst ett år at siste arbeidsdag på Stortinget var søndag 10. oktober, men i løpet av denne perioden har de likevel ikke funnet seg en ny jobb.

Kan få betalt i hele 2022 også

Nettavisen har sett på Stortingets retningslinjer for praktisering av etterlønn, og der står det å lese at kan man søke om etterlønn for inntil 12 måneder, hvis man ikke har skaffet seg ny jobb eller har startet med «relevant kompetanseheving» etter at perioden med fratredelsesytelse har løpt ut.

Det vil si at politikerne som ikke har funnet seg noe å gjøre før 2021 er over, kan få 66 prosent av stortingets godtgjørelse i hele 2022. Da må søker kunne dokumentere jevnlig at vedkommende søker aktivt på nye jobber, eller har begynt på nødvendig og «relevant kompetanseheving», som altså regnes som utdannelse.

Les også: Konkurranse - vinn iPhone 13 Pro

2,5 år på å finne seg ny jobb

Allerede i mars 2019 sa Unge Høyre-toppen Kristian Tonning Riise at han ikke ville ta gjenvalg på Stortinget. 32-åringen måtte da forlate posten sin som Unge Høyre-leder etter flere metoo-skandaler, men fortsatte på Stortinget. 30 måneder senere står Tonning Riise fortsatt uten en jobb å gå til, opplyser Finansavisen.

Nettavisen har kontaktet Tonning Riise, men Høyre-politikeren har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Avisen har fått en kort kommentar fra tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande som meldte sin avgang 11. mars i fjor, én dag før Norge ble nedstengt. Hun sa også ifra om at det var uaktuelt med gjenvalg etter nåværende stortingsperiode. Det betyr at Skei Grande har visst i 1,5 år at hun må skaffe seg ny jobb, men likevel har hun søkt om ekstra lønn ut året.

«Jeg er veldig aktivt søkende. Har vært og er i flere prosesser. Jeg må jo ha noe å leve av», skriver Grande i en SMS til Finansavisen.

Les også: Bedrageritiltalt Ap-politiker får etterlønn fra Stortinget

Den tidligere Venstre-toppen skriver videre at hun har vært i samtaler med hodejegere i noen måneder nå. Andre profilerte politikere som er på vei ut, men som også har søkt om full lønn ut året, inkluderer Trond Giske (Ap) og Jon Helgheim (Frp), selv om sistnevnte tok gjenvalg og kjempet om stortingsplass til siste slutt.

Kan være vanskelig

Hodejeger Trine Larsen, som er partner i rekrutteringsbyrået Hammer og Haneborg, forteller at politikere stiller sterkt i arbeidsmarkedet, men at de også kan oppfattes som et «problem».

Les også: Stortinget tar grep etter uheldige avsløringer: - Må skje etter en grundig vurdering

- Samtidig hører vi signaler om at arbeidsgivere spør seg om eks-politikerne egentlig vil tilbake til politikken. Store personligheter og sterke meninger kan gjøre det vanskelig å få jobb i noen selskaper, for det handler mye om verdisyn, sier Larsen til Finansavisen.