Gå til sidens hovedinnhold

Avviser aksje-nekt for meglerne

En ny dotcom-bølge er på vei. Per Broch Mathisen i Fondsmeglerforbundet ser ingen grunn til å skjerpe reglene for meglere som tjener fett på aksjer de selv anbefaler.

Tre år etter at dotcom-feberen kulminerte med et gedigent krakk i aksjemarkdet, tar meglerne igjen frem det tunge skytset. Luftige anbefalinger og stratosfæriske kursmål dominerer.

Lite er forandret. Selv sitter meglerne fortsatt på begge sider av bordet. De tar nye kometer til Oslo Børs, og har selv sikret seg aksjer i selskapet.

- Strengt nok
I Norges Fondsmeglerforbund har man ikke skiftet syn på hvordan meglernes egenhandel bør reguleres.

- Vår oppfatning er at regelverket er strengt nok. Vi har det strengeste regelverket i EU, sier Per Broch Mathisen til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen skrev denne uken om Henrik Cappelen i Enskilda Securities, som roste it-kometen Opera Software overfor pressen. Enskilda-toppen er leder for meglerne som skal markedsføre Opera Software overfor investorene når selskapet børsnoteres. Selv har han sikret seg aksjer i selskapet.

På begge sider
- Opera har utviklet en teknologi som selskapet nesten er alene om globalt, og har avtaler med internasjonale giganter. Det er et utrolig spennende selskap, men selvfølgelig er det også viss risiko inne i bildet, sa Cappelen til Aftenposten.

Broch-mathisen utelukker fullstendig et regelverk som forbyr meglere og analytikere å investere i aksjer som meglerhuset markedsfører.

- Umulig
Han mener to forhold gjør det umulig å innføre et forbud. For det første vil det være umulig å trekke opp grensene mellom meglere og analytikere på den ene siden, og andre bankansatte, som kundebehandlere og forvaltere. Videre mener han at Norge ikke kan ha et regelverk som er strengere en EUs.

Broch Mathisen viser til at spørsmålet har vært oppe tidligere, også på Stortinget.

- Alle pertiene, unntatt SV, konkluderte med at det ikke går an å innføre et forbud, fremholdert Broch Mathisen.

Etter en rekke skandaler i USA er det feiet og ryddet i mange skap. New Yorks statsadvokat, Eliot Spitzer, ledet korstoget mot meglerbransjen. Blant annet offentliggjorde han intern epost som viste hvordan stjernemeglerne rakket ned på aksjer som de offisielt anbefalte til kundene.

Skjelvinger på Wall Street
Spitzer ville ha dramatiske endringer i regelverket. Aktørene på Wall Street ba tynt for seg, og fikk trolig hjelp av mektige lobbyister.

Foreløpig har de sluppet unna de mest dramatiske lovpåleggene. Men milliardbøter har det blitt, finansfolk er satt bak lås og slå, og meglere som tidligere nøt stor tillit, er fradømt retten til å jobbe på Wall Street.

StepStone-fadesen
For fire år siden stormet det rundt Oslo-selskapet First Securities. Meglerhusets ledelse la seg flate etter børsnoteringen av superboblen StepStone. Flere av meglerne hadde tjent store penger på sine aksjer i selskapet.

I sin mest selvkritiske fase gikk First-ledelsen inn for et forbud mot egenhandel. Siden roet det hele seg, og reglene for First-ansattes egenhandel ble ikke strammet inn.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus