Før jul ble det kjent at riggselskapet Transocean Norge sendte ut en beskjed til 1500-1600 ansatte med beskjed om at uvaksinerte måtte finne seg en annen jobb, meldte E24/Stavanger Aftenblad. Lille julaften ble det kjent at selskapet snur, og ansatte får likevel beholde jobben.

Nå trekker den norske Transocean-sjefen, Rune Kvål, seg fra jobben.

- Jeg kan bekrefte at alle ansatte har fått informasjon om at Rune Kvål trekker seg fra jobben, sier Egil Bjørgaas i Safe Transocean til Nettavisen.

Safe er et fagforbund for ansatte i energisektoren, til lands som til havs.

Nettavisen har foreløpig ikke fått tak i Kvål selv.

Kvål har hatt stillingen som Operations Director of Norway og UK Operations siden 2019, skriver E24.

Ingen av representantene i Transocean Norge som Nettavisen har vært i kontakt med, vil uttale seg mer om saken. De henviser til kommunikasjonssjefen som sitter på selskapets hovedkontor i USA, som Nettavisen tok kontakt med mandag kveld norsk tid. Vi har foreløpig ikke fått svar.

Les også: Norsk toppsjef møtte Bill Gates: – Suveren intelligens

Ville få økonomiske konsekvenser

I mailen Transocean Norge sendte ut til sine ansatte før jul, gjorde selskapet det klart at de som ikke tar koronavaksinen, mister jobben. Samtidig gjorde de det klart at smittede uvaksinerte må bære de økonomiske kostnadene selv.

Ifølge E24/Stavanger Aftenblad, skal følgende ha stått i mailen:

«Vi arbeider nå med situasjonen der vi vil kreve vaksinering for å entre en rigg. Dette er tuftet på at vi nå har vaksinert i 1 år straks og alle skal ha fått tilbud om å vaksinere seg. De som har valgt å ikke gjøre dette vil nok måtte finne seg annet arbeide. Effekten av smitte om bord er så dramatisk at vi som selskap ikke kan fortsette slik. Det første som kommer er at de som er uvaksinert og smittet må bære den økonomiske konsekvensen selv.»

Det vakte kraftige reaksjoner fra både tillitsvalgte og Arbeidstilsynet.

– De ansatte reagerer veldig, uavhengig av hvilken vaksinestatus de har. E-posten er skrevet som en trussel, sa Steinar Nesse, tillitsvalgt i Safe-klubben i Transocean, til NRK da nyheten ble kjent.

Les også: Skrekktall: - 19 av 51 nye oljefelt kan bli tapssluk for staten

Ikke lov med tvang

I Norge har heller ikke arbeidsgiver lov til å kreve at noen vaksinerer seg, ifølge Arbeidstilsynet.

– Nei, arbeidsgiver kan ikke tvinge ansatte til å ta koronavaksine, sa avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Monica Seem, til NRK.

Etter det ble kjent at Transocean snur, og at uvaksinerte ansatte likevel får beholde jobben, skal Transoceans hovedkontor i Houston ha sagt i en uttalelse at Transocean har et sterkt engasjement for helsen og sikkerheten til ansatte og deres familier.

Selv om koronavaksine foreløpig ikke er obligatorisk for ansatte i Transocean Norge, oppfordrer de alle til å følge FHIs anbefalinger om å vaksinere seg. Det skrev E24.