SISTE: Tirsdag forklarer Facebook, som eier Instagram, hvorfor de slettet innlegget til Bahareh Letnes som ble slettet mandag.

Hun mener grunnen er at USA ønsker å sensurere diskusjonen om Soleimani.

Nettavisen tok kontakt med Facebook, som eier Instagram for å finne ut hvorfor innlegget med hyllesten av Qasem Soleimani ble slettet fra Bahareh Letnes sin profil.

Selskapet oppgir til Nettavisen at de som et amerikansk selskap følger amerikansk lovgivning.

– Vi operer under amerikanske sanksjoner, inkludert amerikanske myndigheters kategorisering av IRGC og dets lederskap, skriver en rådgiver i en e-post til Nettavisen.

IRGC er den iranske revolusjonsgarden, som ifølge amerikanske myndigheter er kategorisert som en fremmed terrororganisasjon (FTO). Beslutningen ble opplyst i en pressemelding fra det amerikanske utenriksdepartementet 8. april 2019.

- En krigshelt

Qasem Soleimani var den mektige iranske generalen i Revolusjonsgarden frem til han ble drept i et amerikansk droneangrep den 3. januar.

Ifølge President Donald Trump kom angrepet som konsekvens av at Soleimani hadde planlagt angrep på amerikanske mål. Amerikanske myndigheter har også hevdet Soleimani har orkestrert en rekke terrorangrep mot amerikanske og andre vestlige mål. Dette har flere internasjonale medier meldt.

Les også: Norske styrker kan bli kastet ut av Irak

Ifølge den amerikanske utenriksminister Mike Pompeo var det en «umiddelbar» trussel som gjorde droneangrepet nødvendig. Det melder CNN.

Men det er langt fra alle som er enige med amerikanske myndigheter i at angrepet var nødvendig.

Bahareh Letnes som selv har iransk bakgrunn, mener Soleimani var en «krigshelt». Det skriver hun i et Instagram-innlegg hvor hun har lagt ut et bilde av Qasem Soleimani.

– Nordmenn ble også kalt terrorister

– Jeg forstår veldig godt at Trump kaller deg terrorist. For vesten og USA var du en terrorist, men for millioner av mennesker i Midtøsten var du en krigshelt. Du ødela alle amerikanske planer for Midtøsten, du drepte IS og for deg var Midtøstens sikkerhet første prioritet, skriver Letnes i innlegget.

Les også: Bahareh Letnes drapstruet etter Soleimani-hyllest

Hun sammenligner Soleimani med nordmenn som kjempet mot tyskerne under andre verdenskrig.

– Nordmenn som forsvarte Norge under verdenskrigen, ble også kalt for terrorister av tyskerne. Fienden din vil alltid kalle deg for det dersom du ødelegger deres interesser og planer. Jeg håper nå det amerikanske militæret blir kastet ut av Midtøsten for alltid. Hvil i fred, skriver Letnes.

Se hele innlegget til Letnes nedenfor.

Mandag morgen får Letnes beskjed om at Instagram-innlegget er slettet. (Se skjermdump under).

Hun mener det er del av USAs ønske om å sensurere diskusjonen om Qasem Soleimani.

– Dette gjør de for at Soleimani skal bli kalt terrorist. Ikke bare av Trump, men oppfordre resten av verden til å gjøre det, skriver Letnes i en melding til Nettavisen.

På spørsmål om hun mener USA står bak slettingen av innlegget, svarer Letnes: «Selvsagt er det».

– Tusen takk, president Trump!

Mina Bai, som også har bakgrunn fra Iran mener det direkte motsatte av Letnes, og skrev i et innlegg hos Nettavisen: «Tusen takk, President Trump!»

– Vestlige medier og politikere må ikke gå i fellen ved å glorifisere en drapsmann, en terrorist som Soleimani. Han har blodet til mange irakere, iranere, syrere, yemenier, libanesere og amerikanere på hendene, skriver Bai i innlegget Nettavisen.

Generalsekretær for organisasjonen Likestilling, integrering og mangfold (LIM), Dana Manouchehri reagerer kraftig på uttalelsene til Letnes.

– Hun viser sitt sanne ansikt. Hun sitter trygt og godt i Norge og bruker posisjonen sin her til å fremme den samme makten som hun flyktet fra, sier Manouchehri til Nettavisen.

Les innlegget her: Tusen takk, president Trump!

Se Trump uttalelser om angrepet han beordret på den iranske generalen:

Svarer på kritikken

Nettavisen tok kontakt med Bahareh Letnes om kritikken fra Bai og Manouchehri.

– Har dere ikke andre kritikere eller kilder enn disse? Disse har jeg levd med i 18 mnd, og er støttespillere for Mujahedin. Disse ønsker regimeskifte til enhver pris, også å sette inn terroristorganisasjonen Mujahedin.

– Norsk presse har en jobb å gjøre. Disse personene lever jeg rimelig godt med, de har gjentatt sine usakligheter i over et år, og jeg har betalt og betaler gjerne prisen videre for å opplyse om hva resultatet blir med Mujahedin i førersete i Iran, noe 95% av det iranske folk tar fullstendig avstand fra, sier hun til Nettavisen.

Hun mener også det er bare påstander fra USA som står bak, og at hun ikke tror på deres grunn til droneangrepet på den iranske generalen.

– Jeg registrerer at det fra USA og en rekke andre igjen fremmes «udokumenterte påstander». Slik er denne konflikten, påstander går begge veier. Vi i Norge må forholde oss til «påstander», ikke fakta.

Les også: Dette er Irans mulige hevn-alternativer

– Foreløpig er det kun Trump og Pompeo som kjenner til disse påståtte «angrepsplanene» som skal gi aksept for drapet på Soleimani. Det burde kanskje noen oppegående journalister stille spørsmål ved. Men, det er imidlertid helt riktig at Soleimani ville ha USA ut av Midtøsten, og det er vel «angrepet» Trump CO fryktet, sier Letnes til Nettavisen og legger til:

– Terror fra Soleimani rettferdiggjør ikke terror fra Trump, uansett hva Mina Bai eller Nettavisen måtte konkludere med. Og, vi kan gjerne lage en statistikk, hvor mange liv er USA ansvarlige for gjennom sin Iverksettelse av kriger og konflikter, oppfordring til revolusjoner og statskupp.

– Forstår du også at det kan være provoserende å sammenligne en iransk general med nordmenn som kjempet mot tyskerne under krigen?

Jeg har en enorm respekt for hva norske motstandsmenn/kvinner utførte med flagget på brystet, i motsetning til nordmenn som deserterte og handlet med fienden. Min sammenligning er reell i den forstand at Soleimani faktisk har utryddet IS, noe Trump roste Soleimani for noen mnd siden, Soleimani har fjernet alle farer for at Iran skulle angripes, enten det er krig med kjente angripere eller terrorister. Akkurat det samme argumentet Trump og noen av hans allierte bruker for å rettferdiggjøre terrorangrepet i Irak.

Les mer: FNs spesialutsending kaller attentatet på Soleimani ulovlig

Hun mener Soleimani provoserte Israel og USA ved å føre en hard linje mot landene.

– Soleimani har vært målet til Israel og Mossad i tiår. Mossad sier selv at Soleimani var en av de mest intelligente politikere i Midt Østen. Han provoserte Israel, USA og Saudi pga at han la Iran flat for alle trusler, sier Letnes.

Lover hevn

Umiddelbart etter det amerikanske droneangrepet reagerte Iran med trusler om å angripe amerikanske mål.

Den øverste lederen av Iran, Ayatollah Khameneis militærrådgiver uttalte til CNN søndag at Iran ville hevne seg mot amerikanske «militære mål» etter dronenagrepet som drepte Qasem Soleimani.

– Vi kan si at USA, hr. Trump, har gjort handlinger mot oss, da gjør vi noe mot USA, sa militærrådgiveren til CNN og la til:

– Vår reaksjon vil være gjennomtenkt og vil ha en sterk avskrekkende effekt.

President Donald Trump fortsatte ordkrigen med det iranske regimet. I en tweet lørdag skrev han:

– Hvis Iran angriper en amerikansk base eller hvilken som helst amerikaner, vil vi sende noe av det nye militærutstyret i deres retning -- helt uten å nøle, skrev Trump.

Militærrådgiveren svarte kontant på uttalelsen fra Trump.

– Det var USA som startet krigen. Derfor må de akseptere nødvendige reaksjoner som konsekvens av deres handlinger.

Letnes har tidligere fått kraftig kritikk etter hun uttalte i et TV2-intervju at «Israel er det landet som er fienden for muslimer». Etter kritikk fra blant annet redaktør Vebjørn Selbekk, la hun seg langflat og beklaget uttalelsene.

Les også: