Gå til sidens hovedinnhold

Banebrytende avis-samarbeid kan sikre alle leserne fotball i mange år fremover

Nettavisen og de aller fleste norske avisene vil samarbeide om å vise norsk toppfotball til nettavislesere.

Det er faktisk et historisk og banebrytende samarbeid som er inngått mellom landets største aviskonsern. Både Schibsted, Polaris og Amedia går sammen for å sikre millioner av norske avislesere adgang til toppfotball og breddefotball fra hele Norge, til hele Norge, fra 2023 til 2028.

Om det blir i Eliteserien eller i Obos, er foreløpig uklart. Men samarbeidet betyr at fotballinteresserte over hele landet kan se de kommende oppgjørene mellom Aalesund og KFUM - ikke bare på Nettavisen (eid av Amedia), men også hos Aftenposten (Schibsted) og Sunnmørsposten (Polaris).

Det er faktisk oppsiktsvekkende om kulturminister Abid Raja godtar at de statsstøttede kringkasterne får bruke hundrevis av millioner skattekroner for å overby de frie avisene.

Og slik kan man fortsette fra sted til sted, og fra lag til lag. Norges Fotballforbund har lagt ut rettighetene fra Eliteserien og ned til 3. divisjon, via landskamper, Toppserien og NM for kvinner og menn.

Les også

Amedia, Schibsted og Polaris går sammen for å sikre norske fotball-rettigheter

For oss i Nettavisen har det vært en pionerinnsats å skape interesse for norsk breddefotball gjennom vår og Amedias tjeneste Direktesport.no.

Der TV-kanalene legger store penger på bordet for kun å vise toppkampene, har vi hvert år produsert tusenvis av kamper i fotball og andre idretter. Bare i dag står basket, håndball, trav og volleyball på programmet.

Grunnen til at vi har kunnet sende alle disse kampene med profesjonell produksjon og gode lokale kommentatorer er at det som er et lite ukjent lag sett fra Marienlyst eller TV 2, er et lag som har høy oppmerksomhet for lokalavisen.

TV-kanalene vil gjerne skumme fløten, mens det er lokalavisene som sørger for at tilhengerne får sett kampene til lag som Førde, Fredrikstad, Hødd, Brattvåg, Skeid og Alta - for å nevne noen. Det er lokalavisen som dekker lagene til hverdags og til fest, og som får med triumfer, nederlag og dramaer.

Derfor er det så banebrytende og viktig at de store aviseierne har hevet seg over den daglige konkurransen seg i mellom, og levert et bud som garanterer alle fotballfans tilgang til favorittlagets borte- og hjemmekamper.

Interessant nok har TV 2 og NRK gått sammen om å by mot avisene. Det spesielle er at man bruker statsstøtte til å konkurrere om fotballrettigheter. Som kjent mottar NRK årlig over seks milliarder kroner fra det norske folket via skatteseddelen, mens danskeide TV 2 har sikret seg 135 millioner kroner i årlig norsk statsstøtte.

Les også

TV-distributører la sammen inn bud på norsk fotball

For bredden i norsk fotball er interessen fra lokalavisene helt avgjørende. Det er flest hverdager i et år, selv om fotball er en fest. Uten interessen og oppfølgingene fra hele avis-Norge kan fotball en dyr TV-idrett som råtner på rot, uten lokale tilskuere.

Nå blir det spennende å se om Norges Fotballforbund tenker langsiktig og velger det langsiktige og forpliktende samarbeidet med nettverket av norske aviser, eller om man fristes av kortsiktig økonomisk gevinst.

Og det blir interessant å se om alle de lokale klubbene i Norge vil godta rettighetspartnere som ikke har lokal tilhørighet, men stort sjekkhefte.

Men dette er også mediepolitikk, ikke minst i et koronaår.

Prinsipielt bør man kun bruke statlig pengestøtte til oppgaver og tjenester som det frie markedet ikke klarer å levere. I dette tilfellet står altså avisene klare til å gjøre jobben uten statsstøtte - og uten at det koster skattebetalerne og staten fem øre.

Med milliardstøtten fra staten i ryggen er NRK en av få aktører som ikke har tapt fem øre i inntekter på korona, mens TV 2 vil hevde at de 135 årlige støttemillionene er for å ha hovedkontoret utenfor Oslo (men den må de lengre på landet med).

Det blir spennende å se om kulturminister Abid Raja godtar at de statsstøttede kringkasterne får bruke hundrevis av millioner skattekroner for å overby de frie avisene - og om det er greit for idrettsministeren om norsk fotball selges ut av landet, til høystbydende.

PS! Hva mener du? Er det riktig at statens penger brukes for å konkurrere om fotballrettigheter? Skriv din mening i et leserbrev!

Kommentarer til denne saken