STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) To måneder etter at Stavanger-selskapet Desert Control gikk på børs, har den første store kontrakten blitt undertegnet.

Avtalen med Abu Dhabi-selskapet Mawarid Holding har en verdi på tre millioner kroner, og går ut på at Desert Control skal hindre ørkenspredning og sørge for matproduksjon i tørkeutsatte områder.

Kontrakten kan bli et viktig kommersielt brekkjern inn i et viktig satsingsområde for Desert Control, som både vil tjene penger og redde naturmangfold i tørkeutsatte områder som Midtøsten og Nord-Afrika.

– Det er en helt fantastisk følelse, sier Ole Kristian Sivertsen til Nettavisen på telefon fra Abu Dhabi.

Desert Control-sjefen har i flere dager hatt hendene i jordsmonn i temperaturer på godt over 40 grader. Han gleder seg til å reise hjem for å kjøle seg ned, men legger ikke skjul på begeistringen over å ha funnet en ideell samarbeidspartner i Midtøsten.

– Dette er et selskap som står for forvaltningen av naturressursene i De forente arabiske emirater, og jobber med landbruk, naturreservater, skog og matsikkerhet både her og i store deler av Midtøsten og Nord-Afrika, sier Sivertsen til Nettavisen.

Les historien om Desert Control her: Med oljeteknologi skal ørkensand bli til dyrkbar matjord

Kan gi masseutrulling av teknologien

Samarbeidet med emirataraberne er et pilotprosjekt som strekker seg til midten av oktober. Er prosjektet vellykket, kan det bety store muligheter for det børsnoterte Stavanger-selskapet.

Sivertsen forteller at Desert Control vil kunne fortsette utviklingen av den patenterte nanoleiren som forvandler ørkensand til dyrkbar jord, og skille ut samarbeidet med Mawarid som et eget selskap. Målet er å få eksklusive rettigheter for De forente arabiske emirater og utvide samarbeidet til andre land.

– Dette gir enorme muligheter både internt i UAE og når det gjelder eksterne kunder. Dette er en potensiell leveransekanal som kan akselerere distribusjonen av LNC betydelig, sier Sivertsen.

– Dere har vært to måneder på børs. Hadde du trodd at det skulle gå så fort å lande en slik avtale?

– En skal alltid sette seg høye mål, jobbe hardt og stå på. Vi er lidenskapelig opptatt av dette, og da kommer resultatene. Men at det skulle ta så kort tid, er fantastisk, sier Sivertsen.

Les også: Norsk selskap vant «nobelpris i bærekraft» – nå viser de hvorfor

– En soulmate

Avtalen beskrives av styreformannen i Mawarid, H.E. Abdul-Jaleel Ablouki, som et viktig initiativ for å redusere vannforbruket, øke energieffektiviteten og beskytte naturmangfoldet i De forente arabiske emirater.

Til tider kan temperaturene komme godt over 40 grader. UAE importerer minst 80 prosent av maten de spiser, og myndighetene har tatt flere grep innen forskning og utvikling de siste årene for å produsere mer egen mat.

UAEs tidligere hersker H.H. Sheik Zayed, som døde i 2004, har fått æren for å ha modernisert føderasjonen i sin tid som emir og president gjennom en rekke reformer. Zayed beskrives som lidenskapelig opptatt av å sikre selvforsyning gjennom egen matproduksjon. Avtalen med norske Desert Control kan absolutt sies å være i tråd med hans visjon, som ofte eksemplifiseres gjennom sitatet «gi meg jordbruk, så garanterer jeg dere sivilisasjon».

– Jeg er ekstremt drevet av dette, og det er vel så mye et oppdrag for meg som en jobb. Å møte folk som Abdul-Jaleel Ablouki, som er så lidenskapelig opptatt av å videreføre visjonen til Sheik Zayed, er helt fantastisk. Det var som å møte en soulmate, som lever og ånder for å beskytte og bygge opp grøntområder, sier Sivertsen.

Desert Control har hovedkvarter i Stavanger. Flere profilerte investorer allerede bidratt med midler til klimateknologien, inkludert seriegründer Jakob Hatteland, Fjord Line-eier Frode Teigen, barnehage-gründer Einar Jansen, rederarving Cathrine Hermansen og milliardærekteparet Johan Odvar og Kristin Odfjell.

I slutten av mars hentet Desert Control over 200 millioner kroner i en kapitalinnhenting for å gå på børs.

12 millioner hektar jord går tapt til ørkenspredning årlig, og Desert Control ser på LNC-teknologien som både en løsning og en mulighet for å tjene gode penger. Selskapet har gjennom en rekke valideringsprogrammer utført av uavhengige forskningsorganisasjoner i Midtøsten bevist at LNC-teknologien fungerer. Avtalen i UAE er en mulighet for å oppskalere videre, heter det i en pressemelding fra samarbeidspartnerne.