*Nettavisen* Økonomi.

Bankene blåser i nye låneregler

Foto: Sara Marie Vollset/Montasje: Christian Hansen

Flere titalls norske banker tatt med buksene nede.

03.02.12 12:32

Finanstilsynet sendte 1. desember ut et rundskriv med nye retningslinjer for forsvarlig boliglånspraksis.

De nye retningslinjene innebærer en vesentlig innskjerping i forhold til de gamle på flere punkter, mest kjent er at belåningsgraden ikke bør oversige 85 prosent av boligens verdi, og at alle lån med pant i boligen teller med. Tidligere var grensen 90 prosent.

65 banker tilbyr lån med mindre sikkerhet
NA24 sjekket torsdag finansportalen.no om banker har tilpasset seg de nye EK-kravene på 85 prosent. Vi sjekket spesifikt et lån på to millioner kroner og sikkerhet innen 87 prosent - altså mindre sikkerhet enn tilsynets 85 prosents krav.

Resultatet vi fikk viser at hele 65 banker tilbyr dette lånet (se de 65 bankene her ). Betyr dette at de bevisst bryter tilsynets krav eller har de simpelthen ikke rukket å implementere dem ennå?

- Vi regner med at alle banker nå har implementert de nye boliglånsretningslinjene. Vi er klar over at ikke alle har fått oppdatert alle opplysningene som ligger ute på Finansportalen, men vi forutsetter at alle bankene nå tar tak i dette. For noen bankers vedkommende har vi allerede vært i dialog om informasjonene som har ligget på Finansportalen, sier fobrukerkoordinator i Finanstilsynet Anders Nikolay Kvam til NA24.

Har du fått boliglån i det siste med lite eller ingen egenkapital? Tips oss!

Ikke forbudt
Han understreker at det ikke er forbudt å gi lån med mindre sikkerhet enn innen 85 prosent.

- Kravene våre innebærer ikke noe forbud mot å yte lån som overstiger 85 prosent av boligens verdi, men det krever tilleggssikkerhet og eller en egen forsvarlighetsvurdering, sier Kvam.

kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) Leif Osland utdyper:

- De nye retningslinjene innebærer ikke noe forbud mot å gi boliglån dersom egenkapitalen er lavere enn 15 prosent. Med tilleggssikkerhet og eller en særskilt forsvarlighetsvurdering er dette fortsatt mulig, men kriteriene for dette skal være godt kjent, dokumentert og rapportert, sier Osland.

Blir fulgt opp
Han sier det er en selvfølge at bankene følger opp de nye retningslinjene på en profesjonell måte.

- Slik retningslinjene er utformet antar vi at avvikstallene som skal rapporteres til Finanstilsynet blir relativt små. Derfor er det et generelt godt råd til fremtidige boligkjøpere å starte egenkapitalplanleggingen tidlig, enten det er snakk om egen sparing eller godsnakking med foreldre eller annen familie, sier Osland som benytte ranledningen til å sende et spark til Finanstilsynet.

Unødvendig krav
Mange banksjefer og andre eksperter har kritisert Finanstilsynets nye krav som unødvendige og for at de rammer ungdom som vil inn i boligmarkedet for første gang. FNO deler dette synet.

- Ja, vi er enig med kritikerne som har gitt uttrykk for at de nye kravene i urimelig grad rammer unge boligkjøpere. Av den grunn mener vi at BSU-ordningen bør forbedres, sier Osland.

Anders Nikolay Kvam svarer slik på kritikken:

- Hovedproblemet for ungdom som skal etablere seg i boligmarkedet for første gang, er de høye og stigende boligprisene. Tiltak som kan bidra til å dempe presset i boligmarkedet, vil også bidra til å gjøre det lettere for unge boligkjøpere å komme seg inn på boligmarkedet. Jo lengre den sterke prisveksten på boliger varer, jo større blir fallhøyden. De som skal kjøpe bolig må ta høyde for at renten kan bli vesentlig høyere, at inntekten kan bli lavere og at boligprisene kan falle. Egenkapital ved kjøp av bolig reduserer risikoen for at kjøperen etter noe tid blir sittende med større boliglån enn boligens verdi. Generelt er neppe ungdom tjent med å få mulighet til å ta opp store lån til boligkjøp med stor risiko for at gjelden ikke kan betjenes og at boligen blir mindre verd enn boliglånet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag