Bankene holder igjen på renta

Svein Gjedrem kuttet renta til 1,75 prosent forrige uke, men bankene holder igjen. Ingen av storbankene vil gi hele rentekuttet videre til kundene. Kun et fåtall banker gir full uttelling.

18.03.04 11:58

For mens Gjedrem senket renta med 0,25 prosentpoeng, vil de fleste bankene nøye seg med mindre. Årsaken er at bankene nå har svært lite å gå på i forhold til innskuddsrentene.

Storbanker som DnB Nor, Postbanken og Nordea vil nøye seg med 0,15 prosentpoeng.

- Vi kan ikke kutte fullt ut
- Vi kan ikke kutte med 0,25 prosentpoeng. Det er rett og slett ikke så mye å ta av på innskuddsrenta, og hvis vi kutter kraftig på lånerenta og ikke følger opp på innskuddssiden, da går det på marginene løs, sier informasjonssjef Kirsten Birkeland i Postbanken til TV 2 Nettavisen.

Deler av kundemassen i storbankene vil også måtte finne seg i at de ikke får lånerenta redusert i det hele tatt. Postbanken kutter kun renta til de som benytter banken som sin hovedbankforbindelse gjennom fordelsprogrammet Postbanken Leve, og har lønns- eller pensjonsinngang på kontoen.

- Det blir tett oppunder halvparten som får glede av denne rentereduksjonen, sier Birkeland.

Gjør unntak
Også DnB Nor forskjellsbehandler kundene når de porsjonerer ut rentekuttet denne gangen. Kunder med såkalt førstehjemslån vil få mindre enn andre, og kun de som har lån innenfor 80 prosent av forsvarlig verdigrunnlag får redusert renta.

- Rentekuttet kommer de aller fleste av bankens kunder til gode. Kunder med førstehjemslån fikk redusert renta fullt ut ved forrige korsvei, så der har vi gjort et unntak denne gangen, sier informasjonssjef Eivind Grønstad i DnB Nor til TV 2 Nettavisen.

DnB Nor senker lånerenta med opptil 0,15 prosentpoeng. Det er ingenting å skamme seg over, mener Grønstad.

- Vi er opptatt av å være konkurransedyktige både på utlån og innskudd, og hvis du ser på vår oppfølging av Norges Banks rentekutt siden høsten 2002 så har vi ingenting å skamme oss over, sier han.

Kutter fullt ut
Nettbaserte Skandiabanken er blant de få som kutter både innskudds- og lånerente fullt ut med 0,25 prosentpoeng for alle sine kunder.

- Andre banker har ligget nær null på innskuddssiden, og har dermed ikke noe å gå på når renta faller videre. Vi er så heldige at vi kan kutte både i innskudds- og lånerenta, sier Trond Erik Birkeland, leder for finansiering i Skandiabanken til TV 2 Nettavisen.

Han legger til at Skandiabanken ikke slavisk følger Norges Banks rentebeslutninger. Det er prisen på penger i markedet som til syvende og sist er utslagsgivende, understreker Birkeland.

Forstår bankene
Forbrukerrådet har tidligere stilt seg kritisk til bankenes oppfølging av rentekuttene fra Norges Bank. Denne gangen er forståelsen større for at kuttet på 0,25 prosentpoeng ikke følges opp helt og fullt.

- Vi er skuffet over at bankene ikke følger opp rentekuttet i sin helhet, men vi kjøper forklaringen om at det begynner å nå et kritisk nivå i forhold til mulighetene for å kutte på innskuddssiden, sier økonomisk rådgiver i Forbrukerrådet, Lasse Billington, til TV 2 Nettavisen.

Han understreker samtidig at Norges Bank setter ned renta for å stimulere etterspørselen, og at det dermed er svært viktig at så mye som mulig av dette går videre ut til kundene.

- Meningen er å stimulere etterspørselen, ikke å bidra til bankenes rentemarginer. Samtidig når man til slutt et nivå hvor det ikke lar seg gjøre å kutte ytterligere, sier Billington.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.