I mars satte Norges bank opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, og varslet at det kan komme ytterligere syv økninger innen utgangen av 2023. Torsdag har Norges Bank nytt rentemøte, og sjeføkonom varsler skrekk-serie med renteøkninger.
Samtidig har dyrere drivstoff og strøm bidratt til historiske inflasjonstall.
Matvareprisene er også ventet å øke fra 1. juli, men også i nabolandene våre, Sverige og Danmark, øker matvareprisene.
Det får nordmenn til å skjelve i buksa.
– Økt inflasjon og rentehevinger påvirker psyken til 700.000 nordmenn, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, til Nettavisen.
Hun viser til en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Danske Bank, der 16 prosent, tilsvarende 672.000 nordmenn (basert på et utvalg av 1000 respondenter i undersøkelsen), oppgir at økte priser på strøm, mat og drivstoff, samt de varslede renteøkninger, har gjort dem psykisk syke.
Samtidig viser undersøkelsen at 30 prosent, tilsvarende hver tredje nordmann, sier at de er helt enige i påstanden om at de blir nedfor når de tenker på privatøkonomien sin.
En undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av refinansieringsbanken Bank2 viser samme trend. 21,8 prosent av de 1000 respondentene har oppgitt at dårlig økonomi har gått utover egen psykisk helse. Det tilsvarer i overkant én million nordmenn, basert på befolkningsutvalget som har svart på undersøkelsen.
Les også: Ekspertene advarer: Her er feriepenge-fellene du bør unngå
– Går utover den daglige psyken
Tidligere i år pratet Nettavisen med 50-årige Jostein Tufte, som fortalte at han var bekymret for de varslede renteøkningene. Da Norges bank advarte om at det kan komme ytterligere syv økninger innen utgangen av året, ble Tufte urolig for økonomien fremover.
– Jeg er fremdeles bekymret angående privatøkonomien min, når jeg hører at renten muligens skal opp enda noen hakk. Hadde jeg ikke hatt to jobber, slik som jeg har nå, så hadde jeg vel vært nødt til å selge eiendelene mine på Finn.no – for å sette det på spissen, sier Tufte til Nettavisen.
Tufte bor på Dale mellom Bergen og Voss og jobber som stillasmontør, både på offshore og på land. Han tjente i fjor 630.000 kroner og har lån på til sammen 2,5 millioner kroner. Rentehevingene er i ferd med å påvirke psyken negativt, meddeler han.
– Det går utover humør og den daglige psyken, når enn hele tiden må tenke nøye over hva en kan bruke pengene på. Det er jo ferietid snart, men noen utenlandsreise blir det ikke på meg i år, sier Tufte.
Bønnfaller regjeringen
I tillegg stikker høye dieselpriser kjepper i hjulene for Norgesferien. Tufte eier en bobil han hadde planlagt å reise rundt med i sommer, men heller ikke dette virker gjennomførbart i økonomisk usikre tider.
– Det er ikke akkurat gratis å reise rundt i Norge heller, påpeker Tufte.
Han understreker at dersom renten fortsetter å rykke oppover, i takt med økte priser på strøm og drivstoff, vil det bli enda tøffere for folk flest i tiden som kommer.
– Men jeg har det nok ikke verst. Det finnes mange der ute som sliter mer enn meg, og som ikke har sjansen til å skaffe seg ekstra inntekter. Jeg håper regjeringen anerkjenner oss på gulvet og i den nedre middelklassen, og finner løsninger som ikke rammer oss hardest.
– Går mot normalisering
– Det overrasker meg ikke at denne cocktailen av økte kostnader, med høy inflasjon, dyrere mat, drivstoff og strøm, samt økte renter, bekymrer folk. Men det er urovekkende at det går på helsa løs, sier Olsen, men påpeker at det er et definisjonsspørsmål hva som ligger i «psykisk syk».
Den typiske boliglånsrenten kan neste sommer være oppe på over 4 prosent, med DNBs anslag for de kommende rentehevingene. Det blir i så fall første gang siden 2014 at renten er på over fire prosent, ifølge tall fra SSB.
– Mange nordmenn har ikke vært borti så høyt rentenivå, men det er viktig å påpeke at vi går mot en normalisering av rentenivået, sier Olsen i Danske Bank.
Les også: Sjekk disse rådene: Du kan spare titusener i året
Men når strøm, mat og drivstoff blir dyrere samtidig, og dette stadig er en del av nyhetsbildet, er det ikke rart at folk blir urolige.
– Det er en perfekt storm for å skape uro hos mange, sier hun.
Med noen helt enkle grep sparer mannen bak Gjerrigknark.com, Rune Nikolaisen, «tusenvis» av kroner. Lær deg hvordan i videoen over!
Vil ha hjelp med økonomien
– Det er viktig å huske på at det er alle som har boliglån som kommer til å svi mest for de økte kostnadene som kommer. Det er derfor aller viktigst at man forbereder seg på det økte rentenivået, anbefaler Olsen.
Hun oppfordrer til å se på hvor du kan kutte for å spare penger for å dekke de økte kostnadene, om økonomien allerede er trang. For med en bensinpris som kan bikke 30 kroner, og matvarepriser som kan bli fem til ti prosent høyere, ifølge Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse, er det lurt å prøve å kutte kostnadene så fort du kan.
– Det er et godt tegn for økonomien at renta øker. Men det vil påvirke privatøkonomien din i større grad enn før. Det spørs hvor godt forberedt nordmenn er på dette, sier Olsen.
Les også: Renaz fikk ekstraregning fra charter-selskapet: – Må betale for økte drivstoffkostnader
Roper varsku
Undersøkelsen til Bank2 viste som nevnt at den økonomiske situasjonen nordmenn nå står overfor, påvirker den psykiske helsa til folk. Men undersøkelsen viste samtidig at tre av fem - eller cirka 3,2 millioner - nordmenn er litt eller veldig bekymret for økte renter og priser.
Cirka 800.000 nordmenn føler dette stresset går utover nattesøvnen.
Gjeldsspesialist Sebastian Mikolajczyk i Bank2 roper varsku om at en renteøkning ikke bare vil gå utover lommeboka til folk, men også helsa.
– Dette handler ikke om at man ikke har råd til å reise på ferie eller kjøpe kaffe latte. Det handler om at mange gruer seg til å ikke kunne betale for bolig og strøm, sier han til Nettavisen.
Bank2 hjelper blant annet nordmenn som har forbruksgjeld, og Mikolajczyk sier at dette er en gruppe som allerede sliter med økonomien.
– Vi frykter at mange av disse vil få så uhåndterlig mengde gjeld at de gir opp, og slutter å betale regninger, sier han.
Selv om gjeldsordningsloven er et sikkerhetsnett for mange, er det ikke alle som får denne hjelpen, påpeker Mikolajczyk.
– Vi er bekymret for at de økte kostnadene skal gå utover folkehelsa. Det er mer enn bare at man får mindre å rutte med. For noen får det dramatiske konsekvenser, sier han, og legger til:
– De som allerede har slitt under pandemien, for eksempel om de var permittert og hadde en lavere inntekt i en periode, vil slite ekstra når kostnadene begynner å stige nå.
Les også: Forsikringsfellene du må unngå når du skal reise: – Kan være underforsikret