«Styret i banken har i dag avskjediget Rune Hvidsten med umiddelbar virkning. Ettersom forholdet er å regne som en personalsak vil ingen ytterligere detaljer kunne gis» heter det i en børsmelding Askim & Spydeberg Sparebank har sendt ut mandag ettermiddag.

Videre opplyser banken om at konstituert administrerende banksjef, Carl Espen Halvorsen fortsetter i rollen inntil videre.

Les også: Banksjef suspendert etter medieoppslag

Konkursrytter

Finansavisen skrev 20. november om hvordan den tidligere rallyføreren Henning Solberg fikk 5 millioner i «sponsorpenger» for å skaffe konkursrytter Magne Modalslis selskap lån på 15 millioner i Askim & Spydeberg Sparebank.

Han og broren Petter Solberg har vært sponset med millioner av Oddbjørn Lund. Lund eide for flere år siden Skråperud gård, ti kilometer nord for Spydeberg sentrum og 46 kilometer fra Oslo.

– Gjennom Hurtigruta Bilglass var jeg med på å sponse Solberg-brødrene siden de var guttunger. Vi var naboer, men jeg havnet utpå som følge av alkohol slik at det gikk over styr for meg, sier Lund til Finansavisen.

Da Lund selv trengte hjelp etter alkoholmisbruket, kuppet og delte Henning Solberg og banksjefen gården, ifølge Finansavisen via en hemmelig avtale.

Les også: Boliglånskundene må punge ut: - Vi kan ikke akseptere en slik forskjellsbehandling

Nært forhold

Forholdet mellom Solberg og banksjef Rune Hvidsten har ifølge avisen vært nært i mange år.

Men de omtalte forholdene ligger ifølge banken tilbake i tid og skal ikke påvirke soliditeten, altså fare for tap av egenkapital.

Styret vil likevel sjekke omstendighetene og avklare om det er interessekonflikter eller noe som er i strid med bankens retningslinjer.

Bankens styre har kontaktet Finanstilsynet for å redegjøre om saken, og de holdes løpende oppdatert, opplyser banken om.

Les også: Mer bråk om boligkuppet til Aylar Lie: Bankens styreleder går av

Parallell granskning

I tillegge til personalsaken, har bankstyret engasjert advokatbyrået BDO Advokater AS til å granske bankens rolle og de faktiske omstendighetene i forholdene som er fremkommet i media.

Også et rådgivningsselskap er engasjert for å gå gjennom bankens regler for internkontroll.

«Formålet med dette prosjektet er å gi styret og ledelsen en uavhengig vurdering av overordnet styring og kontroll i banken. Det jobbes mot en overlevering til styret innen slutten av årets første kvartal.»