*Nettavisen* Økonomi.

Bånn i bøtta på børsen

En ny berg og dalbane uke på Oslo Børs endte med et dramatisk fall på nesten 10 prosent.

24.10.08 21:08

Oslo Børs opplevde et nytt kraftig fall på ukens siste dag. Hovedindeksen endte på 221 poeng, ned 22,52 punkter (9,24) prosent. I løpet av dagen var indeksen nede i 214 poeng, det laveste nivå på over ett år.

To timer før børsslutt så fallet ut til å bli det verste siden 20 oktober 1987, da børsen raste 19 prosent.

22. juni lå hovedindeksen på 522 poeng. På fire måneder har altså verdiene for de 25 største seslskapene på Oslo Børs falt med 301 punkter, eller 57 prosent.

- Dette er ekstremt
Rune Pedersen i Pengeforlaget henviser fallet til å være det største i moderne norsk historie.

- Her er det ingen tvil om at markedet ser en nattsvart fremtid med voldsom global nedgang, sier Pedersen til Nettavisen.

LES OGSÅ: DnB NOR faller som en stein

Fremtiden har han heller ikke selv for stor tro på.

- Nå er det priset inn pest og kolera, og fallet vil alltid betegnes som for langt ned. Men i slike faser vi er i nå kan vi ikke regne med å nå tilbake til de høyder vi har vært på innen kort tid. Og markedet kan enda falle mye mer, det er ikke noe som heter bunn i aksjemarkedet, advarer Pedersen.

Positiv åpning
Til tross for katastrofeoverskrifter i landets medier har siste uke faktisk vært en opptursuke for Oslo Børs. Ifølge egne hjemmesider ga uken et verdiløft på 4,95 prosent før handelen åpnet fredag.

To faktorer
De to faktorene som vanligvis har mest innvirkning på Oslo Børs, nemlig utviklingen på børsene på Wall Street og utviklingen i oljeprisen, peker hver sin vei.

For mens Wall Street avsluttet torsdagens handel med en oppgang på henholdsvis 2,02 prosent på Dow Jones-indeksen, 1,26 proent på S&P 500 og en marginal nedgang på 0,73 prosent på NASDAQ, gikk oljeprisen i motsatt retning.

Den har nemlig falt med 1,09 prosent til 65,20 dollar fatet.

Forsterkeren
Fra Asia, som gjerne korrigerer bildet fra Wall Street når handelen på Oslo Børs starter, er signalene mer entydige. De viser nedgang over hele linjen.

Av de store indeksene er det Nikkei-indeksen som får mest juling fredag med en nedgang på 6,86 prosent. Deretter følger STI i Singapore med en tilbakegang på 4,81 prosent og Hang Seng i Hongkong som har gått ned 4,66 prosent.

Indekser som NSE 50 i India, All Ordinaries i Australia og Shanghai Composites er ned med henholdsvis 4,28 prosent, 3,08 prosent og 1,03 prosent.

Nettavisen flytter boliglånet ditt gratis:
Sjekk om du kan spare minst 5000 kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.