*Nettavisen* Økonomi.

Barnas penger forsvant i bankskandale

Foto: (Scanpix)

Tobarnsfar anmeldte banken da konfirmasjonspengene var borte.

08.09.08 14:51

Nåværende og tidligere toppsjefer i Roskilde Bank er politianmeldt for å ha senket den danske bankskuten. Det var tobarnsfaren Rune Viberg som i dag leverte politianmeldelsen, da han oppdaget at barnas konfirmasjonspenger var verdiløse.

Totalt fem banksjefer er anmeldt både for bedrageri og mandatsvikt, misvisende regnskapsopplysninger og grove feil og forsømmelser.

Viberg mener de fem banksjefene på ulike vis har gjort seg skyldige i en rekke lovovertredelser.

Aksjegave
Vibergs to barn, Niels og Lise Viberg fikk hver aksjer for 15.000 kroner i konfirmasjonsgave fra sin morfar. Aksjene skal i dag være verdiløse, skriver tjek.dk

- Hvordan er man pedagogisk ovenfor sine barn i dag, i forhold til penger og sunn fornuft, spør Viberg i intervju med danske tjek.dk.

- Vi forklarte barna at aksjegaven på sikt ville avle mer penger og du kan jo tenke deg det forklaringsproblem vi har nå. Jeg forsøker å forklare dem den hensynsløshet og inkompetanse som har gjort pengene deres verdiløse, sier han.

Giganttap
Roskilde Bank har tapt store beløp på utlån i kombinasjon med betydelige tap på eiendomsmarkedet. Danmarks sentralbank Nationalbanken måtte tidligere i sommer rykke ut og gi Roskilde Bank en garanti på 750 millioner danske kroner.

Banken skal i første halvår i år ha tapt over 5,1 milliarder danske kroner, ifølge borsen.dk.

Viberg baserer sin anmeldelse på at de anmeldte har gjort seg skyldig i bedrageri, mandatsvik eller annen økonomisk kriminalitet ved å foreta usikre og særdeles høye utlån for å pumpe opp bankens regnskap. Bestyrelsen skal allerede i 1998 ha blitt advart om store problemer innad i banken, skriver han i anmeldelsen.

Viberg anklager de tidligere banktoppene videre for manipulasjon av aksjekurser, da de skal ha solgt unna aksjer like før det gikk galt med banken.

- Her har de sannsynligvis brukt innsidekunnskap om den anstrengte økonomiske situasjonen i Roskilde bank, skriver han i anmeldelsen.

Ikke alene
Niels og Lise Viberg er ikke alene om å sitte på verdiløse aksjer. Mer en 30.000 bankaksjonærer står nå med skjegget i postkassen etter at danske Nationalbanken og Det Private Beredskap i forrige måned rykket inn og overtok Roskilde Bank.

Flere aksjonærer har rettet sterk kritikk mot Finanstilsynet.

Anmelder toppene
Rune Viberg hevder banken nå har satt hele byen i vrede.

- Niels Valentin Hansen, Peter Müller og Jens Winther (tidligere og nåværende bankbestyrelse journ.anm.) har hatt ansvaret for, at det er blitt lånt ut penger til folk med en kritisk økonomisk fortid. Der er ikke foretatt risikovurderinger, og tilsynelatende har det ikke vært tilstrekkelig sikkerhet for lånene. Nationalbankdirektør Nils Bernstein har kalt det en lemfeldig kredittkultur. Etter min oppfatning et de ansvarlige, ikke bare i forhold til erstatningsansvar, men også i forhold til straffelovens bestemmelser om bedrageri, siger Rune Viberg til Dagbladet.

Tidligere i sommer søkte han danske Civilstyrelsen om å få dekket kostnadene til rettssak mot den tidligere bestyrelsen i banken.

- Hvis de har oppført seg uansvarlig mener jeg de har erstatningsansvar ovenfor aksjonærene, sier han til tjek.dk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.