Gå til sidens hovedinnhold

Barnehageansatte og leger kan bli tatt ut i streik

Barnehager i Oslo kan bli rammet av streik i morgen, og det kan bli omfattende legestreik over hele landet neste uke hvis det blir brudd i kveldens meklinger.

Det er meklingsfrist for lønnsoppgjøret både i staten, kommunene samt Oslo kommune ved midnatt natt til torsdag.

Her er konsekvensene hvis det ikke blir enighet i de ulike oppgjørene:

* Kommuneoppgjøret: Blir det brudd mellom Legeforeningen/Akademikerne og KS kan leger over hele landet bli tatt ut i streik fra og med neste uke.

* Statsoppgjøret: Blir det brudd, kan en rekke etater, departementer og direktorater bli rammet av streik. Streikeuttaket er i første omgang forholdsvis begrenset.

Les også: Forbundslederen om streiken: - Det er arbeidsgiveren som utnytter pandemien

* Oslo-oppgjøret: Blir det brudd i oppgjøret mellom Oslo og Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH), tar Fagforbundet ut 1.600 medlemmer i streik fra torsdag, mange av dem i barnehager og aktivitetsskoler. Også ansatte ved Deichman bibliotek i Bjørvika og i Byantikvaren kan bli tatt ut i streik.

Det ble ampert under NRKs «Debatten» nylig:

Krever mindre legevaktjobbing

Et brudd i legemeklingen kan ramme kommunale legevakter i hele landet i ukene framover. Akademikerne har foreløpig ikke meldt inn hvor mange de vil ta ut i et eventuelt første streikeuttak, og dermed kan en streik først starte om tidligst fire dager i henhold til varslingsplikten.

– Legevaktleger blir pålagt en uforsvarlig arbeidsbelastning som svekker rekrutteringen til både fastlegeordningen og legevakten, sier president Marit Hermansen i en uttalelse på Legeforeningens hjemmeside om konflikten med KS.

Hun sier allmennlegetjenestene i mindre kommuner i snitt jobber 37,7 timer legevakt per uke, enten som tilstedevakt, hjemmevakt eller bakvakt, på toppen av full jobb som fastlege. En firedel av legene hadde mer enn 52,8 timer i uken.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Hvis buss-streiken gir økt koronasmitte, må den stoppes med makt og lønnsnemnd

Legeforeningens krav i forhandlingene inneholder fortsatt unntak fra arbeidsmiljøloven, men gir legen rett til å si nei til mer enn sju timers legevakt i uken, tilsvarende 28 timer i beredskapsvakt.

KS svarer at hele systemet er bygget på at fastleger skal gå legevakt.

– Da er det ikke mulig å overlate til den enkelte lege å velge når han eller hun skal jobbe, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangstø i KS, til NRK.

Han sier at det i praksis vil bety at innbyggere i enkelte kommuner blir stående uten legevakt når de trenger akutt hjelp.

Stengte barnehager

I Oslo risikerer flere foreldre og barn å møte stengte dører i barnehager og aktivitetsskoler torsdag morgen.

Fagforbundet vil ta ut 1.600 medlemmer i streik dersom det ikke blir enighet med kommunen. Av dem jobber 600 i barnehager, aktivitetsskoler og bydelsadministrasjonen i bydelene Østensjø, Alna og Frogner. Forbundets hovedkrav er å sikre forhandlingsrett om pensjon.

– Oslo kommune er den eneste kommunen i Norge som ikke har pensjon som en del av tariffen. Det har vi krevd lenge. Det koster dem ikke en krone, men vi vil ha tryggheten det er å ha forhandlingsrett, sier nestleder Anna Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo.

Også Akademikerne, Unio og YS er i forhandlinger med Oslo kommune.

Optimistisk riksmekler

I statsoppgjøret deltar alle de fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne i meklingen med staten.

En rekke etater, departementer og direktorater kan bli rammet av streik hvis partene i statsoppgjøret ikke blir enige innen midnatt natt til torsdag. Streikeuttaket er i første omgang forholdsvis begrenset.

Les også: Enighet om oljetransportavtalen avverget oljestreik

Et hovedspørsmål i oppgjøret er lønnstillegg.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland hadde troen på en løsning da han ga en statusrapport om statsoppgjøret til pressen i 19-tiden onsdag kveld.

– Det er litt berg-og-dal-bane nå i innspurten, men det er god stemning, og jeg er optimist, sa Ruland, ifølge FriFagbevegelse.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken