Gå til sidens hovedinnhold

Bedrageri nedprioriteres

Byggebransjen advarer mot håndverkere som driver med oppsøkende virksomhet.

På «TV 2 hjelper deg» onsdag fikk du møte flere kunder som følte seg rundlurt av Tor Øyvind Fredriksen i Tor Fredriksens tak og fasade. Den upopulære håndverkeren er anmeldt for hele tolv tilfeller av bedrageri, og skylder kundene sine titusenvis av kroner.

Er du på jakt etter en håndverker? Få med deg disse tipsene først.

Politiet er makteløse
Trebarnsfaren Mirsad Sabovic er blant dem som føler seg snytt. Han betalte 25.000 kroner, uten at håndverker Fredriksen løftet en finger for å gjøre den jobben han var betalt for å gjøre. De pengene så ikke Sabovic noe mer til.

Administrerende direktør i Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund, Geir Atle Mjeldheim, synes det er synd at useriøse håndverkere får operere som de vil i markedet.

- Vi vet jo at det er en del svindlere ute i markedet, og det er viktig at politiet tar fatt i slike saker og får etterforsket dem raskt, sier Mjeldheim.

Men i Fredriksen-saken har det ikke skjedd noen progresjon foreløpig.

- Vi har ikke kommet noe videre i etterforskningen. Fredriksen har ikke møtt til avhør og han er ennå ikke pågrepet, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan ved Oslo Politidistrikt.

Sætnan sier at politiet generelt vil advare mot håndverkere som driver med oppsøkende virksomhet og som krever forhåndsbetaling.

Havner mellom to stoler
Ifølge Forbrukerrådet er det en kjent sak at slike konflikter ofte havner mellom to stoler.

- En del håndverkere er litt for slemme for det systemet som er laget for forbrukertvister, samtidig som de er litt for snille til at politiet kan bruke mye ressurser på det, sier jurist Jon-Andreas Lange i Forbrukerrådet.

Han understreker at det er synd for mennesker som rammes og taper penger på det.

- Det vi råder folk til hvis de skal bruke en håndverker de ikke kjenner fra før, er å be om referanser for å finne ut om det er et seriøst firma. Og så bør man ikke betale på forskudd, påpeker Lange.

Han får støtte av Mjeldheim i Maler- og Byggtapetserenes Landsforbund.

- Forbrukere bør huske at det er ganske uvanlig at seriøse håndverksbedrifter krever forskuddsbetalt. Hvis håndverkeren ber om forskuddbetaling til materialer, så betyr jo det at han ikke er kredittverdig, sier Mjeldheim og tilføyer at regelen bør være å betale når jobben er gjort.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken