Bekrefter Hafslund-bud

Det finske energiselskapet Fortum vil kjøpe Oslo kommunes eierandel i Hafslund for 5,4 milliarder kroner.

10.05.04 12:45

Det går fram av en melding til Oslo Børs mandag.

Solid oppkjøpspremie

Oslo kommune er i dag den største eieren i Hafslund med 53,7 prosent av aksjene, mens Fortum er nest største med en eierandel på drøyt 30 prosent. Nå vil finnene sluke hele selskapet, og første skritt er å tilby Oslo kommune 5,4 milliarder kroner for aksjeposten.

Prisen tilsvarer 53 kroner per A-aksje og 48 kroner per B-aksje i Hafslund. Går handelen i boks, kommer Fortums eierandel opp i 87,8 prosent. Finnene tilbyr seg å kjøpe ut de andre aksjonærene dersom handelen med Oslo kommune går i orden.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er det greit at Hafslund selges til Finland?
Ja
Nei
Bryr meg ikke
Vet ikke

Se resultat

Da Oslo Børs stengte dørene før helga, sluttet A-aksjen på 34 kroner og B-aksjen på 31,30. Oppkjøpspremien finnene frister med for å lokke politikerne med på avtalen, er på formidable 56 prosent. Det gir alene en verdiøkning for Oslo kommunes eierandel på nesten 2 milliarder kroner.

Gir 1 milliard mer

Fortum har også tidligere ønsket å kjøpe kommunens Hafslund-aksjer. Det skjedde for ganske nøyaktig etter år siden. Etter en langvarig politisk dragkamp, tapte salgstilhengerne FrP og Høyre da saken var oppe i bystyret.

Denne gangen kan det gå annerledes dersom sentrumspartiene KrF og Venstre snur på hælen og gir grønt lys for salget. Et av de viktigste momentene er naturligvis prisen: Fortum tilbyr seg nå å betale rundt 1 milliard mer enn da saken sist var oppe i bystyret.

Hafslund står for kun 2,5 prosent av den norske kraftproduksjonen, men er den ledende strømleverandøren på Østlandet med rundt 600.000 kunder. Selskapet eier dessuten store deler av kraftnettet i landsdelen, og har den siste tida satset stort på sikkrhetstjenester.

Vil kjøpe tilbake vannkraft

Finansbyråd André Støylen (H) har sagt at deler av salgssummen trolig vil bli brukt til å kjøpe vannkraftprduksjon, slik at kommunen i realiteten kjøper mer vannkraft enn det den kvitter seg med gjennom Hafslund-salget. Et av alternativene er eierandelen på 20 prosent i selskapet Eco-vannkraft, som Konkurransetilsynet har pålagt Statkraft å selge.

Hafslund omsatte for 9,3 milliarder kroner i 2003, og overskuddet endte på 203 millioner kroner.

Trenger unntak fra loven

Fortum trenger regjeringens godkjennelse for å kunne overta hele vannkraftproduksjonen i Hafslund. Nekter regjeringen å gi et slikt lovunntak, vil Oslo kommune beholde like over ti prosent av aksjene i vannkraft-biten, mens finnene vil eie 100 prosent i de øvrige virksomhetene.

Oslo kommune har innkalt til en pressekonferanse klokka 10 mandag for å fortelle om oppkjøpsplanene, mens Fortum avholder pressekonferanse klokka 11. Følg saken i TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.