Oppdatert med kommentarer fra Trygve Slagsvold Vedum.
Regjeringen melder at Jens Stoltenberg skal lede Norges Bank de nærmeste årene. Han tar over etter Øystein Olsen.
Du kan se pressekonferansen direkte her:
- Hadde vært enklere å velge noen andre
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommenterte skepsisen og kritikken mot utnevnelsen slik:
- Det hadde helt sikkert vært enklere å velge noen andre, men mitt ansvar er ikke å gjøre det som er enklest, men det som er rett, sa han og la til at han var trygg på at regjeringen har gjort et riktig valg.
- Jeg søkte på jobben fordi jeg gjerne vil være med og løse bankens samfunnsoppdrag, sa Stoltenberg via videolink på pressekonferansen.
Stoltenberg ble bedt om å kommentere kritikken om at han er gal mann for jobben.
- Jeg har forholdt meg til Finansdepartementet, svarte han.
- Vi mener det er en styrke den brede samfunnsforståelsen Stoltenberg har, svarte Vedum på spørsmål om det var riktig å ansette en tidligere politiker i jobben som sjef for den uavhengige sentralbanken.
- Partipolitisk uavhengig verv
- Jeg er trygg på at jeg vil gjøre en jobb som viser at banken har den uavhengigheten og integriteten som banken skal ha, sa Stoltenberg.
- Jeg skal i rollen vise at jeg utfører et partipolitisk uavhengig verv, sa han videre og la til at han fortsatt kaller seg sosialdemokrat selv om han ikke har hatt noen politiske verv i Arbeiderpartiet på lang tid.
Se video av Gunnar Stavrums første reaksjon etter utnevnelsen av sentralbanksjefen:
Olsen signaliserte i august at han gir seg nå i februar etter å ha rundet 70 år i januar.
Snakket med Støre og Tajik
Til Nettavisen på pressekonferansen sa Stoltenberg at han hadde kontakt med statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre og arbeidsminister og Ap-nestleder Hadia Tajik før han søkte og at denne jobben var tema.
- Kan du garantere at du ikke kontaktet noen i det politiske miljøet og meldte at du var interessert i jobben?
- Jeg har vel sagt at jeg hadde kontakt med Jonas Gahr Støre. Jeg hadde også en samtale med Hadia Tajik tidligere om en annen sak hvor jeg nevnte at jeg vurderte å søke.
- Hvem ba deg søke?
- Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet og oppfordret til søke, svarte Stoltenberg.
Vedum la til at Stoltenberg ble kontaktet på embetsmannsnivå. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) ba om å få sin habilitet vurdert, mens Vedum og Hadia Tajik ikke gjorde det.
- Hvorfor gjorde dere ikke det?
- Jeg har vurdert den selv, selvfølgelig, men jeg har ingen nær vennskapelig relasjon med Stoltenberg. Derfor var det en helt unaturlig å be om en slik problemstilling når det ikke vare en problemstilling. Så har jeg spurt embetsverket om de mener det samme, og de var helt enige med meg, sier Vedum til Nettavisen etter pressekonferansen.
Les også: Raser mot Stoltenberg-ansettelse: - En uklok beslutning
Ingen tvil
- Men ved mulige habilitetskonflikter, er du enig at det viktigste er at det ikke er tvil om mulige konflikter?
- Det er ingen tvil, det er ingen habilitetskonflikter. Den problemstillingen ble ryddet av veien med en gang. Støre var helt tydelig på at han var inhabil.
- Men for Stoltenberg også, er det greit at han dukker opp på landsmøtet til Arbeiderpartiet?
- Stoltenberg har vært helt tydelig på at han ikke vil delta i partipolitisk arbeid.
- Så han kan møte fremtredende representanter for Arbeiderpartiet i uformelle sammenhenger?
- Det er ikke noe regelverk i Norge… altså, du kan treffe folk på gata, gå tur med folk, være venn med folk. Det ligger ikke i noen kravspesifikasjon. Her er det vært helt tydelig på at når du har den rollen, så er du ikke del av et partipolitisk arbeid.
I offisielt fra statsråd fredag het det at Jens Stoltenberg er utnevnt som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han tiltrer fra det tidspunkt Finansdepartementet bestemmer. Trolig tiltrer Stoltenberg 1. desember.
Les også: Raser mot Stoltenberg-ansettelse: - En uklok beslutning
- Veldig godt egnet
- Jeg har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge, og jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg, uttaler finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding fra Finansdepartementet.
Les også: Privat middag med sentrale Ap-profiler: Husker ikke om han nevnte Ida Wolden Bache
- Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør han veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier Vedum.
Jens Stoltenberg (62) er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1987. Han har siden 2014 vært generalsekretær i Nato. Stoltenberg var statsminister fra vinteren 2000 til høsten 2001 og fra 2005 til 2013. Han var leder i Arbeiderpartiet fra 2002 til 2014.
Finansdepartementet tar sikte på at tiltredelsesdato blir rundt 1. desember, men det vil bli endelig fastsatt ved signering av arbeidskontrakten i løpet av kort tid. Stoltenberg går av som generalsekretær i Nato ved utgangen av september 2022.
Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache vil fungere midlertidig som sentralbanksjef fra 1. mars 2022 til det tidspunkt Finansdepartementet bestemmer. Hun skal ikke fungere i stillingen utover 31. desember 2022.
Hun, som var en av de heteste kandidatene til å få jobben, bli i stedet Stoltenbergs vikar til hans periode som generalsekretær i Nato er over.
- Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen. Jeg har stor respekt for Stoltenberg, og sammen med Norges Banks medarbeidere ser jeg fram til å jobbe med ham de neste årene, sier Ida Wolden Bache til NRK.
I ukevis har det blitt debattert hvorvidt tidligere statsminister og Støre-venn, nå Nato-sjef Jens Stoltenberg, er egnet eller ei til denne sentrale posten. Stoltenberg gir seg som Nato-sjef i september. Nato har ønsket at han fortsatte i stillingen.
Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (48) ble nevnt som eneste reelle utfordrer da søkelisten ble klar like før jul, men på listen finner vi også Jacob Bjorheim med base i Sveits.
Les også: Norges Bank-hemmeligheten avsløres fredag: Politikere varsler etterspill
Stoltenbergs tilhengere har fremhevet hans politiske karriere og internasjonale erfaring, mens Backes støttespillere har påpekt hennes solide økonomiske fagkunnskap og lange erfaring fra de viktige områdene i Norges Bank.
Støre har fått mange spørsmål om sitt vennskap med Stoltenberg, også av Nettavisen. Se klippet her:
Stavrum: - Ødelegger uavhengigheten
En av dem som har engasjert seg sterkt i saken, er sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.
«Personlig har jeg vært negativ til Stoltenbergs kandidatur fra første dag. Ikke fordi jeg ikke liker Jens Stoltenberg eller mener at han er ukvalifisert. men fordi hans lange Arbeiderparti-karriere og tette vennskap til Jonas Gahr Støre ødelegger for Norges Banks uavhengighet - noe som gjør Stoltenberg uegnet for jobben,» skriver han i denne kommentaren.
Stavrum skrev på morgenen at det ikke var noen spenning knyttet til utnevnelsen og at Jens Stoltenberg ansettes etter uryddig prosess, mot stortingsflertallets vilje.
Løpet kjørt
Løpet var ifølge sjefredaktøren kjørt da Jens Stoltenberg fortalte statsminister Jonas Gahr Støre at han hadde lyst på jobben. Det skyldes tre forhold:
- Utlysningen ble skreddersydd for den mest sentrale Arbeiderparti-politikeren i nyere tid.
- Finansdepartementet ringte oppsiktsvekkende nok til NATO for å be generalsekretæren søke.
- Og det hjelper ikke med avsløringer av private herre-middager i kretsen rundt Stoltenberg.
Flere partier vil ha gransking
Det er ingen tvil om at Jens Stoltenberg (62) er kvalifisert til jobben, men ansettelsesprosessen bør granskes, er konklusjonen fra flere partier.
- Dette er en uklok beslutning av regjeringen. Sentralbanksjefen skal være uavhengig, og den uavhengigheten blir dessverre svekket i dag når man velger å utnevne en partipolitiker til tross for at et flertall på Stortinget tydelig har uttrykt at dette er en dårlig idé, sier Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn til Nettavisen.
- FrP er kritisk til ansettelsen av tidligere Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier partileder Sylvi Listhaug.
Partiet tar initiativ en gransking av prosessen.
- Det har vært mange hendelser som har blitt kjent i løpet av prosessen med middager, kameraderi og andre forhold som gjør at det er store grunner til å stille spørsmål ved prosessen i forkant av ansettelsen, sier Listhaug.
Fremskrittspartiets Carl I. Hagen vil ta prosessen som førte til ansettelsen av Stoltenberg opp i kontrollkomiteen på Stortinget.