*Nettavisen* Økonomi.

Bellona tenner på alle plugger

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Bare to måneder etter at Thorild Widvey (H) overtok som oljeminister, har hun greid å få landets ivrigste miljøkrigere på nakken.

På et pressemøte under oljemessen Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger tirsdag, varslet olje- og energiminister en opptrapping av oljeaktivitetene i Barentshavet.

- Det er min oppfatning at vi også i den nærmeste tida vil øke aktivitetene i Barentshavet, sa hun.

Guro Hauge, som er ansvarlig for Bellonas kampanje for å få stoppet oljevirksomheten i nordområdene, mener Widvey driver urent spill.

Hauge viser til at regjeringen for tida arbeider med en egen forvaltningsplan for Barentshavet. Foreløpig er kun bruddstykker av utredningen sendt ut på høring. Arbeidet kommer trolig ikke til å være sluttført før i 2006.

- Dette er veldig uredelig spill fra en statsråd. Hun bør ikke legge føringer for debatten så lenge det pågår en utredningsprosess, sier Hauge til TV 2 Nettavisen.

Bellona-medarbeideren mener utspillet fra Widvey innebærer en betydelig kursendring fra Bondevik-regjeringen.

- Hun går ut over det regjeringen tidligere har sagt, sier hun.

Bellona er særlig opptatt av at kunnskapene om økologien i Barentshavet er begrenset. Parallelt med utformingen av forvaltningsplanen, pågår det en betydelig forskningsinnsats for å heve kunnskapsnivået.

- Vi må vente til den kunnskapen er på plass før vi kan ta noen beslutninger, fortsetter Hauge.

Både Norsk Hydro og Statoil har søkt myndighetene om tillatelse til å bore i Barentshavet i vinter. Bellona gjør hva de kan for å få stoppet planene. I første omgang vil miljøkrigerne benytte seg av de ankemulighetene som finnes dersom oljeselskapene får ja, men Guro Hauge utelukker ikke at det kan bli større aksjoner dersom de formelle protestene ikke fører fram.

- Vi utelukker ikke noen ting, men først vil vi avvente utfallet av de prosessene som er satt i gang. Vi regner med at når myndighetene har sagt at det ikke skal være noen utslipp til sjø i forbindelse med boringene, så er det det som gjelder, sier miljøverneren, og viser til at Statoil har søkt Statens Forurensningstilsyn om tillatelse til å slippe ut flere miljøskadelige kjemikalier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.