NEW YORK (Nettavisen): Tusenvis av amerikanere stormer nå til bensinstasjonene i frykt for å ikke få drivstoff til bilene sine. Se video fra en kø i Doral, Florida, der rundt ti prosent av alle bensinstasjonene nå er utsolgt for drivstoff.

Årsaken er ny uro etter cyberangrepet mot amerikanske Colonial Pipeline denne uken, som satte en av USAs største oljeledninger ut av drift.

Dette er et problem som nå også kan få følger for norske bensinpriser. I USA er prisen nå oppe i tre dollar per gallon (3,78 liter), noe som er det dyreste på over seks år.

65 prosent av bensinstasjonene er utsolgt

Det er foreløpig ikke kjent hvor lenge oljeledningen vil være ute av drift, men det skaper nå drivstoff-panikk flere steder i USA.

Les også: Nytt dramatisk Trump-oppgjør: - Dette viser at Trump får lov til å bryte alle regler

Gjennom denne rørledningen går 2,5 millioner fat med bensin, diesel, fyringsolje og jetdrivstoff hver dag, og infrastrukturen regnes som vital for den amerikanske olje- og gassbransjen.

Les også: Norge går med dundrende underskudd - hit sendes regningen

Ifølge GasBuddy er hele 65 prosent av alle bensinstasjonene i North Carolina utsolgt for bensin ved 19-tiden onsdag kveld norsk tid. I Georgia, Virginia og South Carolina er tallet 42 prosent, melder CNN.

I Tennessee er 14 prosent av bensinstasjonene utsolgt, mens tilsvarende tall er 10 prosent for Florida, ni prosent i Maryland og 4 prosent i West Virginia.

I byer som Charlotte er 70 prosent av stasjonene nå utsolgt, nesten 60 prosent i Atlanta, 72 prosent og Raleigh og 73 prosent i Pensacola melder CNN.

Eksperter ber nå amerikanerne om å la være å hamstre bensin, fordi det bare vil gjøre situasjonen verre. De advarer også mot å fylle bensin i plastposer.

Rørledningen leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff til østkysten

Rørledningen Colonial Pipeline går fra Texas og leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff til østkysten.

Ekspertene tror amerikanerne på grunn av dette cyberangrepet nå kan få de høyeste bensinprisene på syv år.

Les også: Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

Siden nettangrepet har prisen på nordsjøolje steget med rundt 1 dollar fatet. Den ligger nå litt over 69 dollar per fat, mot drøyt 50 dollar ved årsskiftet. I begynnelsen av mars nådde den en foreløpig årsbeste på drøyt 71 dollar.

– Kan helt klart drive opp norske pumpepriser

Det enorme presset på drivstoff kan føre til at amerikanerne kan trenge påfyll fra markedet hvor Norge importerer drivstoff fra, noe som igjen kan presse opp prisene også i Norge.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

– Dersom rørledningen er ute av spill i en uke, vil det nok ikke spille så stor rolle. Men er den stengt i en måned, så vil nok også vi merke konsekvensene av det, uttalte sjefanalytiker og oljeekspert Thina Saltvedt i Nordea til Nettavisen tidligere denne uken.

– Dette kan helt klart drive opp norske pumpepriser. Vi er på ingen måte selvforsynte på drivstoff, og importerer bensin og diesel fra Europa. Dersom det blir økt etterspørsel og høyere priser i Europa, vil dette påvirke oss, sier Saltvedt.

Les mer: Angrep mot amerikansk rørledning: – Kan helt klart drive opp norske pumpepriser

Sent onsdag kveld opplyser Colonial Pipeline at de har startet opp igjen, men sier at det vil ta flere dager før ting er tilbake som normalt, skriver CNN.

Etterspørselen etter olje faller

NTB-AFP-TT melder på onsdag at den siste smittebølgen førte til lavere etterspørsel etter olje i april, men at Det internasjonale energibyrået likevel tror den vil stige raskere enn tilbudet i år.

Les også: Prissjokk for Premier League-fans

Etterspørselen etter olje gikk ned med 130.000 fat per dag fra mars til april og er lavere enn ved årsskiftet. Energibyrået (IEA) endrer likevel ikke sin prognose for en sterk vekst i andre halvår. Vaksineutrullingen ventes å bidra til at gjenreisingen av verdensøkonomien skyter fart.

Les også: Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

– Opphentingen på etterspørselssiden er fortsatt skjør, ettersom økende smitte i land som India og Thailand motvirker de mer positive trendene i Europa og USA den siste tiden, skriver IEA i sin månedsrapport. Ved utgangen av 2021 anslår IEA at etterspørselen vil være på omtrent samme nivå som før pandemien.

Etterspørselen er allerede større enn tilbudet, og produksjonsunderskuddet kommer til å øke, tror IEA.

– Den ventede veksten på tilbudssiden resten av året kommer ikke engang i nærheten av prognosen om betydelig større etterspørsel etter andre kvartal, heter det i rapporten.

Øker gradvis etter kutt

Den utvidede oljealliansen Opec+, som i tillegg til Opec blant annet inkluderer Russland, klarte ikke å bli enige om å holde igjen produksjonen tidlig i pandemien. I stedet skrudde de opp kranene for å kapre markedsandeler. Resultatet ble at oljeprisen kollapset; for enkelte kontrakter var prisene negative en kort stund. Overproduksjonen førte også til økende oljelagre.

Les også: Meget god stemning i oljebransjen: 2 av 3 skal ansette og tror på høyere omsetning

Etter et kraftig produksjonskutt for å stabilisere prisene, øker Opec+ gradvis produksjonen. Med dagens takt vil likevel verdensproduksjonen ligge 2,5 millioner fat under etterspørselen i fjerde kvartal, anslår IEA. Dersom Iran får på plass en avtale som letter sanksjonene mot landet, vil det fortsatt være et underskudd på 1,7 millioner fat per dag.

Fram til pandemien er under kontroll, vil svingningene i oljemarkedet bestå, skriver IEA.

Les også: Sjokktall om Tesla