Bensinprisen faller og er på sitt laveste siden april.

Det kommer etter en nytt kutt i maksprisen på bensin mandag. Prisen har falt 49 øre siden starten av august og ligger nå under 17 kroner.

Det viser nye tall fra Norges største bensinstasjonkjede, Circle K.

Den såkalte listeprisen, som er maksprisen på drivtoff justert for transportkostnader, ligger nå på 16,94 kroner literen. Det er ned fra 17,43 kroner literen i starten av august.

Dieselprisen ligger på sin side på 15,79 kroner per liter mandag, ned fra 16,04 kroner per liter i starten av august.

Les også: Her er gjennomsnittslønnen i din kommune

60 prosent

Gitt at den aller største delen av bensinprisen er avgifter til staten, er dette er markant nedgang. Rundt 60 prosent av prisen du betaler for å fylle tanken går nemlig til staten og er dermed utenfor bensinstasjonkjedenes kontroll.

Slik Nettavisen har skrevet tidligere, har bensinprisen vært rekordhøy i år med en foreløpig topp på 17,52 kroner. På sitt laveste har imidlertid bensinprisen vært under 16 kroner.

Les også: Prissjokket: Her er årets store strømtapere

Høysesong

Circle K kjøper drivstoffet sitt på det åpne markedet og etterspørsel, oljepris og valuta er viktige drivere for listeprisen. Den siste tiden har en svak krone vært negativ for bensinprisene. Sommeren er samtidig høysesong for bilkjøring, spesielt i USA, noe som kan bidra til å forklare fallet nå i slutten av august.

- Hovedårsaken til nedgangen i innkjøpsprisene er økende produksjon og mer bensin på lager i USA. I tillegg har vi sesongeffekten med avtakende etterspørsel siden vi snart går ut av den amerikanske «kjøresesongen».

Les også: Et av verdens rikeste land sier nei til Tesla-biler: - Ingenting med klima å gjøre

- Bensinprisen har svinget endel gjennom hele sommeren og vi justerer våre listepriser når det er en endring i innkjøpsprisen eller produktkostnader, sier Knut Hansen, talsperson i Circle K, til Nettavisen.

Han sier at det er vanskelig å si hvordan bensinpriser blir fremover.

- Det er endel mørke skyer rent økonomisk for tiden, men vi justerer fortløpende, sier Hansen.