Ber Gjedrem droppe flere kutt

Sjeføkonom Bjørn Tore Stølen i YS advarer mot nye rentekutt. I dag ba han finansminister Per-Kristian Foss "hviske" Svein Gjedrem noen gode råd i øret.

Men finansminister Per-Kristian Foss, som var på plass under YS inntektspolitiske konferanse onsdag, gjorde det klart at han verken vil hviske eller si høyt at renta er lav nok.

YS-sjeføkonom Bjørn Tore Stølen trøstet seg likevel med at Foss ga signaler om at flere rentekutt kan være unødvendige.

– Jeg velger å tro at Foss ønsket å gå så langt han kan i å si at det ikke er behov for ytterligere rentekutt nå, sier Stølen til NTB etter innlegget Foss holdt ved åpningen av konferansen.

I sitt innlegg slo Foss fast at han ikke er bekymret for den lave prisstigningen:

– Alle, bortsett fra Fremskrittspartiet, er optimistiske på vegne av norsk økonomi. Lavere rente og svekket krone er gledelig, for det betyr at flere kan føle trygghet for jobbene sine, sier Foss.

Det er nemlig ikke lav fart i norsk økonomi som er årsaken til den lave prisveksten, men derimot billig import og sunn konkurranse, fortsetter Foss:

– Vi har ikke noe spesielt lavt trykk i norsk økonomi. Derimot importerer vi lav prisvekst, spesielt fra Kina. Dessuten opplever vi en sterk og sunn konkurranse innenlands, som blant annet gir billigere øl og rimeligere flybilletter. Jeg venter at indekstallene også vil være lave både i februar og i mars, fordi vi på samme tid i fjor hadde svært høye strømpriser. De som er bekymret nå, er altså bekymret for nedgangen i strømprisene, sier Per-Kristian Foss.

YS-leder Randi Bjørgen er også bekymret for ytterligere rentekutt. Hun oppfordrer sentralbanksjefen til å legge større vekt på den delen av bankens mandat som ikke handler om å nå et inflasjonsmål på 2,5 prosent i løpet av en toårsperiode.

- Jeg er mektig bekymret når Gjedrem så ensidig fokuserer på inflasjonsmålet. Det er merkelig at han ikke legger større vekt på den delen av mandatet som handler om konkurranseevne, sysselsetting og stabilitet, sier Bjørgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.