Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Ber om norsk hjelp

Foto: Bård Ove Molberg
Sist oppdatert:
Advokaten til den fengslede oljebaronen Mikhail Khodorkovskij ber om norsk hjelp for å sikre at Russlands rikeste mann får en rettferdig rettergang.

Den brutale arrestasjonen av Mikhail Khodorkovskij 25. oktober i år vakte stor oppstandelse over hele verden. Khodorkovskij har siden i sommer vært under etterforskning for påståtte skatteunndragelser og svindel i milliardklassen, og politiet valgte til slutt å fengsle ham av frykt for at han skulle søke tilflukt i utlandet.

Her hjemme er Khodorkovskij best kjent som mannen som ønsket å overta Kværner da selskapet var inne i en alvorlig økonomisk krise høsten 2001.

- Khodorkovskij politisk fange

Khodorkovskij har engasjert et helt kobbel av advokater for å imøtegå de alvorlige anklagene fra russiske myndigheter. En av de mest sentrale medlemmene i forsvarerteamet, kanadieren Robert Amsterdam, besøkte tirsdag Oslo for å tale Khodorkovskijs sak.

Amsterdam sier han ikke er i tvil om at arrestasjonen av Khodorkovskij er politisk motivert. Khodorkovskij har utfordret den politiske eliten ved selv å engasjere seg i politikk, og det skal ha provosert toppene i Kreml.

- Khodorkovskij er en politisk fange. Det er den eneste mulige forklaringen, det finnes overhodet ingen lovhjemmel for å holde ham fengslet, raste advokaten da han møtte den norske pressen tirsdag.

- Hevet over loven
Amsterdam avviser at Khodorkovskij var i ferd med å stikke fra landet da han ble arrestert i byen Novosibirsk.

- Han er overbevist om at han har noe å tilføre Russland, og det var motivasjonen for å bli i landet, forklarer forsvarsadvokaten.

Den kanadiske advokaten mener at russiske myndigheter bryter grunnleggende menneskerettighetsprinsipper når de holder Khodorkovskij og flere av hans tidligere samarbeidspartnere i oljeselskapet Yukos bak lås og slå. Rettssikkerheten i landet har fått seg en alvorlig knekk de siste fem årene, og minner om tilstandene under Sovjet-tida, tordner forsvareren.

- Russland er et sted hvor visse grupper hever seg over loven, framholder Amsterdam, som tror Khodorkovskij-saken vil få alvorlige følger for russisk økonomi.

Ber om norsk hjelp
Nå ber han om hjelp fra den norske regjeringen for å sikre at Khodorkovskij får en skikkelig rettergang i Russland.

- Vi vurderer å opprette et panel med internasjonale observatører, hvor en norsk representant vil være opplagt, sier Amsterdam, som mener Norge har en svært framtredende rolle i internasjonale menneskerettighetsspørsmål.

- Skandinavia er svært sentral i denne saken. Ved siden av Canada setter de skandinaviske landene menneskerettigheter over hensynet til enkle geopolitiske interesser, fortsatte advokaten, som pekte på den langvarige rettssaken mot den norsk-russiske miljøkrigeren Aleksandr Nikitin. Saken endte med at Bellona-medarbeideren ble frikjent i russisk høyesterett.

Vurderes på ny
Fengslingen av Khodorkovskij skal vurderes på nytt av byretten i Moskva tirsdag. Amsterdam er ikke veldig optimistisk med tanke på utfallet.

- Jeg er ikke optimistisk, og vil se resultater før jeg uttaler meg om hva som kan bli det neste skrittet, sa han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!