*Nettavisen* Økonomi.

Ber regjeringen hjelpe

Foto: Ståle Andersen (SCANPIX)

Jan Tore Sanner mener folk må ta ansvar for egne dumme aksjekjøp. Renten vil han imidlertid hjelpe deg med.

18.09.08 15:42

Under dagens nettmøte med finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner sier planøkonomien har spilt falitt og at markedsøkonomien heller ikke er uten feil. Det han etterlyser er at regjeringen slutter å sitte med hendene i fanget uten å innføre tiltak som kan hjepe vanlige folk gjennom finanskrisen som rir verden.

Om renteutvilingen sier han dette:

- Det er mange grunner til at renten har steget 15 ganger siden regjeringsskifte i 2005. De internasjonale konjunkturene og den sterke veksten i norsk økonomi er viktige faktorer. Men vi har nå en høyere rente enn i EU, og OECD og Norges Bank har pekt på at finanspolitikken er vel ekspansiv. De rødgrønne kunne ha fulgt Høyres råd om å iverksette tiltak slik at vi fikk mer arbeidskraft. En viktig grunn til renteøkningene er nemlig mangelen på arbeidskraft i Norge. Høyre la allerede for 2 år siden frem over 30 konkrete forslag. Dernest burde finanspolitikken vært noe strammere og man burde ha motivert til privat sparing gjennom gunstigere pensjonsspareordninger.

Tapte på bankaksjer
Han har også spekulert i bankaksjer. Det var ikke den beste investeringen Sanner har gjort.

- Jeg hadde noen aksjer i noen banker før bankkrisen. De pengene så jeg ikke mer til¿.

Han mener likevel folk må ta ansvar for egne disposisjoner.

- Jeg er tilhenger av personlig ansvar. Dumme aksjeinvesteringer må du selv bære ansvar for, på samme måte som du får gevinsten dersom det går bra.

-Sett ned renta!
Hva kan regjeringen gjøre for å lette hverdagen for de som "har lånt for mye" som Kristin Halvorsen kaller det?

- Hver og en må selvsagt selv og gjerne sammen med banken vurdere hvordan man skal håndtere de økte renteutgiftene. Men renten er nå høyere enn i resten av Europa. Regjeringen må derfor legge opp budsjettet slik at det kan gjøre det enklere for Norges bank etterhvert å sette ned renten. I tillegg mener jeg at Kristin Halvorsen bør redusere skattene. Det vil gjøre det litt enklere for folk som sliter, svarte Sanner Nettavisens lesere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.