Gå til sidens hovedinnhold

Bertel O. Steen nedbemanner med 200 årsverk etter salgskollaps

For ett år siden var alt bare velstand for bilgiganten. Så kom kjempesmellen.

For litt over et år siden la Bertel O. Steen, som importerer biler fra tyske Daimler, franske Groupe PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel) og koreanske Kia, frem rekordtall. Det må føles lenge siden nå.

Den norske bilkjempen opplever nemlig et kjempefall i salget.

Etter årets fire første måneder er salget av nye personbiler for Bertel O. Steen redusert med hele 33,2 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Samtidig har det norske personbilmarkedet økt med 3,9 prosent. Det er imidlertid store endringer i bilbransjen. Blant annet er hver andre bil som selges nå en elbil.

Les også

- Nesten halvparten av nye biler solgt i år vil være elektriske

Kutter kostnadene

Det fører til store konsekvenser for kjempen.

Les også

Tysk sjokkstudie: Elbiler har høyere CO2-utslipp enn diesel-biler

– Vi tar kraftfulle grep. Vi skal redusere kostnadene gjennom omstilling og mer effektive driftsprosesser. Målet er å redusere driftskostnadene med 200 millioner kroner inneværende år, sier daglig leder Bjørn Maarud i Bertel O. Sten i en melding.

I tillegg tar de sikte på en reduksjon på rundt 200 årsverk gjennom 2019 som får full effekt i 2020.

Les også

Gjensidige: Tesla-eiere har betalt for lav premie

- Med en årlig turnover på 10 prosent, vil ansettelsesfrys og naturlig avgang være effektive virkemidler. Vi kommer allikevel ikke unna oppsigelser, men tilstreber å holde dette så lavt som mulig. Det er nødvendig med en betydelig kostnadsreduksjon for å sikre nok kraft til den omstillingen vi er inne i nå, sier Maarud.

Elbiler kommer

Bertel O. Sten har imidlertid storsatsing på elbiler fremover. Det inkluderer Mercedes EQC, Kia e-Soul og e-Niro, DS 3 Crossback E-Tense og Peugeot e-208.

– Elbilene som kommer, løser likevel ikke alt. Selv med attraktive produkter på vei, vil ikke kampen om kundene bli enklere fremover når konkurransesituasjonen rundt elbiler normaliseres. Bemanningsjusteringen vi nå foretar, er nødvendig og riktig og vil bidra til at vi er bedre rigget for fremtiden – slik vi ser det nå, sier Maarud.

Les også

Førsteinntrykk: Mercedes EQC 400

Rekord i 2017

Salgkollapsen viser at ting kan snu veldig fort i bilbransjen. Så sent som i 2017 hadde Bertel O. Sten rekord både på topp- og bunnlinje.

- For Bertel O. Steen gjør sterke resultater at vi står godt rustet til å møte endringene som kommer i årene fremover, uttalte Maarud i februar i fjor.

Maarud er forøvrig blant Norges best betalte toppsjefer. I 2016 fikk han fordoblet lønnen sin som følge av sterkt salg til 21,4 millioner kroner. I 2017 fikk han en lønn på 15,6 millioner kroner.

Kommentarer til denne saken