Bankene var som ventet raskt ute med å sette opp rentene mot kundene etter at Norges Bank torsdag i forrige uke økte styringsrenten til 0,25prosent.

Men forbruker- og kommunikasjonsdirektør Carsten Pihl i Huseierne reagerer på at storbanker som DNB og Danske Bank i sine pressemeldinger skriver at de har konkurransedyktige renter etter økningene.

- Begge utsagn er helt feil! Huseiernes rentebarometer for september viser at de publiserte rentene til DNB og Danske Bank slettes ikke er konkurransedyktige, sier Pihl til Nettavisen Økonomi.

Les også: Nå gjelder det å følge med: - Dette vil ikke banken fortelle deg

Under 1,50 prosent

De beste rentene i dette rentebarometeret er under 1,50 prosent. Det er også banker som hadde renter rundt 1,80 prosent, som har valgt ikke å heve rentene.

- Å komme tilbake til kundene med renter rundt 2,40-2,50 prosentpoeng, altså 0,60 prosentpoeng over beste rente etter renteøkningen, er verken «konkurransedyktig» eller «svært lavt», anklager Pihl.

Han har sjekket prislisten til de to storbankene i Finansportalen.no etter renteøkningene. For DNB er det nå en effektiv rente på 2,39 prosent for det lånet Huseierne måler på 2 millioner kroner inntil 75 prosent av boligens antatte verdi.

Alle tall i Huseiernes rentebarometer tar utgangspunkt i et slikt lån og effektive renter. Det vil si at renten tar hensyn til gebyrer og antall terminer i året.

Les også: Har fått nok av banken - kan spare 15.000 kroner i året

Ikke konkurransedyktige

- Nominell rente før økningen var 2,04 prosent, nå blir den 2,29 prosent. Danske Bank har meldt inn og har 2,50 prosent for de lånene vi måler.

- Vårt poeng er at disse bankene var ikke konkurransedyktige før rentehevingen, og nå er de i det i hvert fall ikke. De bløffer kundene, hevder Pihl.

Verken DNB eller Danske Bank opplyste i pressemeldingen hvor god den beste boliglånsrenten ville være etter hevingen. Men det som oppgis som beste rente i en pressemelding, er ofte en rente de fleste ikke får.

Pihl sier at veldig ofte gjelder disse rentene lån til unge låntakere og såkalte grønne boliglån, men strengt tatt ikke vanlige boliglån.

Under 2 prosent

- Hva mener dere er en god flytende boligrente etter økningene?

- Sannsynligvis en effektiv rente under 2 prosent, men i hvert fall rundt 2 prosent. Andre banker som ikke hever renten nå, tilbyr rundt 1,8 prosent. Hvis du får en rente på over 2 prosent og ringer banken, vil det være forhandlingsrom for aktive kunder, svarer Pihl.

Personmarkedsdirektør Aleksander Dahl i Danske Bank sier om kritikken at både hos dem og i det norske markedet for øvrig, finnes det mange og stadig flere, ulike typer boliglån.

- Vi mener vi over tid har vært, og er konkurransedyktige innenfor dette området, noe også vår kraftige vekst de siste årene viser med all tydelighet.

Les også: Snart får du brev fra banken - her er ordet du bør følge med på

Individuelt

- Når det er sagt, vil det alltid være en grad av individuell tilpasning til den enkelte kundes situasjon. Det gjør at bankenes prislister ikke gir et hundre prosent korrekt bilde av konkurransekraft, sier Dahl.

Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin i DNB sier til Nettavisen at alle deres kunder har konkurransedyktige priser, også etter den siste rentejusteringen.

- Når vi sammenlikner våre priser med markedet, bruker vi den offentlige tilgjengelige informasjonen fra Statistisk sentralbyrå. Våre kunder kan enkelt sammenligne sin boliglånsrente i nettbanken mot statistikken til SSB, sier hun.

Nesten alle de større bankene setter opp rentene med inntil 0,25 prosentpoeng på innskudd og utlån. Tilsynelatende agerer de likt. Pihl sier at bankene gjør dette, er ingen overraskelse.

Les også: Ga kundene rentegaranti i april: - Kan nyte godt av din nåværende rente ut året

Slavisk

- Bankene følger ofte slavisk Norges Bank når renten settes opp, men ikke når den settes ned. Hoveddelen av låntakerne får nok en renteøkning på 0,25 prosentpoeng, men det er noen som får individuelle betingelser.

En stor bank som Handelsbanken, opererer ikke med listepriser, men sier alltid at det er individuelle betingelser.

- Det er ganske mange kunder der bankene priser risiko individuelt, og det kan være gode grunner for det, kommenterer Pihl. Men det Huseierne ønsker, er at norske banker i likhet med svenske banker må rapportere den utbetalte snittrenten de seneste månedene.

- Denne renten er ofte lavere enn den offisielle markedsprisen, og da vet man som kunde hva som er forhandlingsrommet. De seneste seks årene har det gitt svenske lånekunder god informasjon, og det hadde vært greit å få innført en slik praksis i Norge også, sier Pihl.

Les også: Norges Bank venter stort boligrentehopp: Du kan spare mange tusen på fastrente-grep

1,6-1,7 prosent

De gunstigste rentebetingelsene får kunder som har store medlemsorganisasjoner i ryggen, der de yngste medlemmene får de aller beste rentene. Eksempelvis har Akademikerne en kjempeavtale med Danske Bank.

- Vilkårene som Akademikerne vil få, vil fortsatt være bra, det er åpenbart. Medlemskundene får nok en rente på 1,6-1,7 prosent, sier Pihl.

Han sier Danske Bank ennå ikke har gjort noen endringer for Akademikerne, så deres tilbud ligger fortsatt på lave 1,33 prosent i effektiv rente. Danske Bank har ikke sagt noe om Akademikerne i pressemeldingen.

- Men de andre kundene i Danske Bank vil ikke få konkurransedyktige vilkår. De betingelsene som DNB har publisert, er ikke gode, men det er haug med DNB-kunder som får bedre enn det, sier Pihl.

Krever synliggjøring

DNB har ikke valgt å offentliggjøre listepriser for fordelsprogrammet Saga, og Pihl har ikke klart å finne ut hvor mange som omfattes av programmet. Det eneste DNB opplyser på nettsidene, er at Saga-kundene har ekstra gunstige betingelser.

- DNB må synliggjøre betingelsene i fordelsprogrammet Saga, men for halvannet år siden fjernet de dette programmet fra Finansportalen. Det er et informasjonsgap som gir DNB en fordel, fordi prislisten som ligger ute, overhodet ikke viser gode betingelser.

Nordea har derimot egne lister for premiumkundene og har ifølge Pihl ligget ganske lenge inne på topp 15-listen på rentebarometeret til Huseierne. DNB har ikke villet kommentere hvorfor betingelsene til Saga-kundene ikke lenger offentliggjøres i Finansportalen.no

Ansatte-vilkår

Ifølge Sindre Noss i Rentaradar.no vet de ikke hvilke av deres DNB-brukerne som er Saga-kunder. Men rentefordelingen til DNB-kundene siden 1. juni 2020 viser at omtrent ingen DNB-kunder har under 1,40 prosent i nominell rente. Det er i hovedsak de med ansatte-vilkår.

23 prosent av DNB brukerne har en nominell rente mellom 1,40 prosent og 1,49 prosent.

- Dette er nok kunder med Saga-fordeler og eventuelt andre som har prutet hardt med DNB. Her er det også mange sykepleiere som har boliglån gjennom avtalen med Norsk Sykepleierforbund. Tilbudsrenten til sykepleierne ligger på henholdsvis 1,40 prosent for et ordinært lån og 1,49 prosent for et rammelån, sier Noss.