*Nettavisen* Økonomi.

Beskytt kredittkortet ditt

Kredittkort-svindel blir stadig mer vanlig. Her får du tips til hvordan du kan sikre deg best mulig.

06.01.06 16:02

Selv om kredittkortsvindel over Internett øker, er det å gi fra seg kredittkortnummeret over en sikker side på Internett faktisk tryggere enn å levere fra seg kortet sitt til serveringspersonale eller i baren på en restaurant.

Tidligere i uken skrev vi om den nye metoden for kredittkortsvindel som nå er sterkt økende i USA, og som New York State Banking Department advarer mot. Svindelen går ut på at forbrukere blir oppringt av en svindler som gir seg ut fra å være fra en bank eller et kredittkortselskap.

Forbrukeren blir deretter lurt til å gi fra seg opplysninger om kredittkortet sitt over telefon, hvor da svindleren umiddelbart etter samtalen misbruker kredittkortet. Du kan lese mer om denne saken her.

Slik beskytter du kortet ditt:

1) Hold et øye med kredittkortet hver gang du bruker det, og sørg for at du får det tilbake så snart som mulig når du leverer det fra deg.

2) Ikke gi fra deg kontonummeret ditt over telefonen uten at du selv har initiert samtalen, og du vet at selskapet er hederlig. Ikke gi fra deg kredittkortinformasjon over telefon.

3) Ikke svar på e-poster som etterspør kredittkortinformasjon, og ikke svar på e-poster som henviser deg til en nettside for å ”verifisere” personlige opplysninger. Det er dette som kalles ”phishing”-svindel.

4) Ikke opplys om kredittkortinformasjonen på en Internett-side som ikke er sikker.

5) Signer kredittkortene dine med en gang du mottar dem.

6) Ikke oppbevar pinkoden til kredittkortet på en slik måte at andre kan få tak i den.

7) Ikke la kortet eller kvitteringer ligge og slenge

8) Beskytt kortet slik at ikke andre kan kopiere informasjonen på det, eller knipse et bilde av det

9) Lag en oversikt over kortene dine, og oppbevar denne på et trygt sted! På listen kan du fylle ut opplysninger om kortene dine, som for eksempel kortnummer, utløpsdato og hva slags kort det dreier seg om. Sørg for å oppdatere listen når du får et nytt kort.

10) Ikke fyll lommeboka med kredittkort som du sjelden bruker. Ta heller med de du bruker.

11) Les gjennom kredittkortregningen med en gang du får den, og sjekk at det ikke er belastet med beløp som du ikke har gjort selv.

12) Hvis du oppdager belastninger som du ikke har noen kvittering på, eller som du ikke kjenner igjen, så meld med en gang fra til kredittkortselskapet ditt. Det er viktig at du melder dette skriftlig.

13) Ødelegg alle dokumenter hvor du har skrevet ned kredittkortinformasjonen din.

14) Ikke signer en blank kredittkort-kvittering. Strek over blanke felt på kvitteringen, hvor det er mulig å legge til ekstrabeløp (f.eks tips).

15) Det kan være lurt å separere kredittkortene fra lommeboka, for eksempel ved å legge den i en egen kredittkortholder.

16) Ikke lån bort kortet til noen andre

17) Hvis du flytter, så informer kredittkortutstederen om dette.

(Kilde: Scambusters.org)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.