*Nettavisen* Økonomi.

Beste børs-oktober på fem år

Etter en kjapp nedtur i september, er aksjekursene på vei opp igjen. Oktober 2003 ligger an til å bli en av de beste enkeltmånedene ved Oslo Børs så langt i år.

20.10.03 14:21

Elleve dager før måneden er omme, er det lite som tyder på at vi vil se noe aksje-krakk i oktober i år. Ved lunsjtider mandag hadde hovedindeksen steget 9 prosent siden siste månedsskifte.

Tredje beste på 20 år

Greier hovedindeksen å holde seg på omtrent samme nivå ut måneden, blir oktober 2003 den tredje beste børs-oktoberen de siste 20 årene. Rekorden siden 1983 ble satt i oktober 1993, da børsen steg hele 12,7 prosent.

Oktober 2003 hevder seg også godt blant de beste enkeltmånedene så langt i år. Aller best er april, med en oppgang på 11,3 prosent, fulgt av juli med pluss 10,3 prosent. Siden nyttår har hovedindeksen steget nesten 35 prosent.

Det er først og fremst sterke resultattall fra amerikanske selskaper som drar børsen om dagen. Det har bidratt til å gi teknologiaksjene et nytt løft over hele verden. Ved Oslo Børs har it-indeksen steget 13 prosent så langt i oktober.

I USA har ikke utslagene vært fullt så markante, men Nasdaq-indeksen er hederlige 7 prosent opp siden vi tok fatt på oktober måned.

September er verst

Oktober har et lite hyggelig rykte på seg i finansmarkedet, fordi alle de store krakkene det siste århundret har kommet i denne måneden. Men ifølge statistikken er slett ikke oktober blant de verste. Aller verst er faktisk september, med en gjennomsnittsavkastning på minus 2,6 prosent ved Oslo Børs de siste 20 årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.