*Nettavisen* Økonomi.

Betaler en milliard for å få nye venner

Foto: Andreas Bondevik (Scanpix)

Nå hoster verdens rikeste, mektigste og kongelige opp millioner for å bli kjent med hverandre.

26.01.11 22:47

Fra 26. til 30. januar er flere av de som virkelig betyr noe i internasjonal forretningssammenheng på plass i Davos til det årlige møtet til World Economic Forum.

Dette er møter mellom den finansielle og politiske eliten som blander politikk og business med champagne i de sveitsiske alpene.

Det eneste egentlige punktet på agendaen i Davos er nettverksbygging, ifølge New York Times.

Likevel er det en betydelig variasjon i tyngden til de prominente gjestene. De spenner fra Hellas statsminister George A. Papandreou via Jamie Dimon, øverste leder for investeringsbanken JPMorgan Chase, milliardærer fra hele verden, det norske kronprinsparet og Bono fra U2.

- Alle er der med ett mål for øyet; de vil løse verdens problemer. Og tjene penger på å gjøre det, oppsummerer New York Times.

I visse kretser er det å motta en invitasjon for å delta på det årlige møte en stor ære, men kostnaden for oppholdet i Davos, uansett hvor kort det måtte være, kan bli betydelig.

Dyrt å delta
For å kunne delta på det årlige møtet til World Economic Forum, må en først og fremst være invitert til å bli medlem. Og det er på ingen måte gratis.

Den enkleste formen for medlemskap i World Economic Forum som får deg på listen over de inviterte til Davos, koster rett i overkant av 300.000 kroner per år. I tillegg til dette, kommer deltageravgiften som i år er satt til 110.000 kroner.

Medlemskapet til 300.000 er helt basic, det vil si du kommer inn, men får ikke delta i diskusjonene og de små intime diskusjonsforumene. Hvis du virkelig vil engAsjere deg, må du ut med betydelig mer. Et medlemskap som sørger for at du får delta på alle de viktige samtalene koster rett over 800.000 kroner per år.

Med andre ord kan kostnaden for en liten uke i Sveits fort beløpe seg til over en million kroner.

Ekstrakostnader
Deltakeravgiften og årskontigenten dekker på ingen måte alt som skal til for fire dager i de sveitsiske alpene. Men når man først er i gang, så kan en like godt gå for gull, også når det kommer til bofasiliteter. Å leie et slott i utkanten av Davos koster litt over 800.000 kroner i uken. Å leie en passende bil, det vil si en Maybach eller en Mercedes S-klasse med sjåfør, koster omkring 60.000 i uken.

Flybilletter eller leie av privatjet er heller ikke inkludert. Men i rekken av kostnader som allerede er påløpt blir transport som en dråpe i havet å regne.

- En første-klasse billet tur/retur Oslo- Zurich koster omkring 13.000 kroner, sier Therese Roschan, ved SAS billettkontor til NA24.

Men du skal fortsatt fra Zurich og til Davos, en strekning på nesten 120 kilometer. En måte og legge disse kilometerne bak seg på er å bruke helikopter. Helikopterturen fra Zurich til Davos ligger på 20.000 kroner hver vei. Hvis man derimot skulle ha samvittighet for miljøet eller synes at prisen blir litt for stiv, så har World Economic Forum ordnet med gratis buss.

Representasjonsmiddager for forretningsforbindelser og kunder er en selvfølge. Av de rimeligere valgene er minimumsprisen per hode cirka 1.500 kroner. Skal man utvide til cocktailparties og full aften er prisen 50.000 per time, for selskaper på inntil 50 personer. Hvor lenge varer et cocktailparty? Fem timer, vel da er prisen 250.000 kroner for moroa.

Reiser ikke alene
Ingen bedriftsleder med respekt for seg selv reiser til en slik sammenkomst alene. Men det betyr på ingen måte at World Economic Forum lar de få med seg noen ekstra på kjøpet.

Skal du ha med deg en kollega eller forretningsforbindelse, må du oppgradere medlemskapet ditt til såkalt industripartner-nivå. Dette koster i overkant av 1,5 millioner kroner per år og man må betale to deltakeravgifter til 110.000, altså over 1,7 millioner kroner.

Dersom disse utgiftene imidlertid ikke er avskrekkende kan man oppgradere medlemskapet til såkalt Strategic partner-nivå.

Dette gir deltakeren rett til å ha med fire ekstra gjester. Prislappen for dette er 3,5 millioner kroner. Så kommer det fem deltageravgifter på 110.000 kroner i tillegg, altså totalt over fire millioner kroner for fem mennesker.

Et Strategic partner-medlemskap gir da også tilgang til alt. Disse kan i prinsippet bevege seg ubegrenset rundt i alle fora og diskusjoner. Og den kanskje største fordelen er at leiebilen blir utstyrt med et klistremerke som gjør det mulig å kjøre fra dør til dør, uansett hvor man skal i Davos.

Per dags dato opplyser World Economic Forum at de fortsatt tar imot søknader om Strategic partner-medlemskap. Disse blir innvilget, med mindre selskapet er fra Kina eller India. Dersom selskapet som søker om den øverste medlemsstatusen er fra ett av disse to landene, må det søkende selskapet være blant de 250 største selskapene i verden.

Kvinne kvotering
Nytt I år er at alle som er Strategic partners må ha med minst én kvinne i et følge på fem.

Dette er blitt gjort som et forsøk på å bryte mannsdominansen på de årlige møtene. Men om dette blir fulgt av verdens største bedrifter og mektigste ledere er uvisst.

- Med en samlet delegasjon på 500 deltagere, vil 100 kvinner bidra til å skape en langt mer balansert seanse i Davos enn tidligere. Flere av storkonsernene gir trolig blaffen i anmodningen, mens andre stiller med kvinner, skriver Aftenposten .

Ingen fremtid
- Til tross for all ekstravagansaen, er dagene til World Economic Forums årlige møte snart talte, påstår New York Times .

- Det tjener rett og slett ingen hensikt lenger. Med så mange andre muligheter og løsninger er Davos en veldig ineffektiv måte å drive nettverksbygging på, skrev David Rothkopf, forfatter på bloggen sin.

Og han forklarer at Steve Case, gründeren bak AOL, fortalte han at; uansett hvor du er i Davos, så er det alltid noe annet som er mer viktig, det er alltid et møte som er mer relevant. Det er som om den virkelige Davos-konferansen foregår i hemmelighet et annet sted enn der du er.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag