*Nettavisen* Økonomi.

Betaler jula med kort

Nordmenn trekker bankkortet så røyken står. 20 prosent av oss kommer til å kjøpe alle årets julegaver med bankkort. For ett år siden var det kun 14 prosent som sa det samme, viser en ny undersøkelse.

05.12.03 13:32

Nordmenn mener det er naturlig å bruke kort fra beløp på 120 kroner og oppover.

Bankenes betalingssentral (BBS) venter en økning på 15 prosent i antall korttransaksjoner i år.

- Lille julaften tror vi det kommer til å settes ny rekord i antall transaksjoner på én dag. Vi venter at bankkort vil bli brukt mer enn 3,3 millioner ganger i løpet av dagen, sier Siv Kristiansen i BBS, til Aftenposten.

Det vil si nesten 40 transaksjoner i snitt hvert eneste sekund gjennom hele døgnet. Tallet for antall transaksjoner i hele 2003 ventes å overstige 530 millioner.

- Det vi ser er at de som allerede bruker kort, bruker det mye hyppigere nå enn for bare få år siden. Storbrukerne er blitt allbrukere, og har så godt som sluttet å bruke kontanter, forteller Kristiansen.

Nordmenn er blant de beste i verden på å dra kortet, og BBS mener dette skyldes at kort aksepteres som betalingsmiddel så godt som alle steder i Norge.

I undersøkelsen utført av TNS Gallup sier 70 prosent at de skal bruke omtrent det samme på julegaver som i fjor, og like mange skal bruke mindre som mer.

Det tyder på at folket avslår invitten fra sentralbanksjef Sven Gjedrem og finansminister Per Kristian Foss om en ny kjøpefest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.