*Nettavisen* Økonomi.

Betalte iranere millionbeløp

Foto: (Foto: Cornelius Poppe/Scanpix)

Jens Ulltveit-Moe måtte tåle kritikk for å ha støttet Statoil i Iran-saken. Nå viser det seg at et av NHO-presidentens egne selskaper har betalt et millionbeløp til mektige iranere.

08.10.03 06:49

Selskapet Umoe Schat-Harding skal ifølge VG ha sendt 1,2 millioner kroner til Iran for å løse en krangel om oppgjør etter et salg av ni livbåter til den iranske oljegiganten IOEC.

Selskapet eies av NHO-president Jens Ulltveit-Moe.

- Lukter vondt
Ulltveit-Moe har måtte tåle kraftig kritikk etter at i september gikk ut i TV 2 Nettavisen og forsvarte Statoil-ledelsen i Iran-skandalen.

NHO-presidenten vedgår at saken kan virke uheldig.

– Jeg synes at hele greia lukter vondt, og jeg liker den slett ikke, sier Ulltveit-Moe i en kommentar.

Ulltveit-Moe sier at han vil gå gjennom hele saken når han kommer tilbake fra Brasil, der han er med i næringslivsdelegasjonen som fø lger kongeparet under deres statsbesøk.

Fikk penger etter hjelp
Ledelsen i Umoe Schat-Harding kaller utbetalingen for "returkommisjon". I et dokument, undertegnet av Schat-Hardings daværende toppsjef Jarle Roth, heter det at pengene «tok vare på de personene som skulle ha særbehandling i denne saken».

De ni livbåtene Umoe-selskapet solgte til Iran ble delvis ødelagt under frakten og det iranske oljeselskapet nektet derfor å utbetale resten av kjøpesummen, rundt sju millioner kroner, til Umoe Schat-Harding.

Etter en utbetaling på en drøy million til et iranskeid konsulentselskap fikk imidlertid Umoe Schat-Harding ut drøyt fem millioner kroner fra kjøperen i Iran.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.