Mandag morgen melder Vår Energi at de traff på en oljekolonne rundt 35 meter ned i Skagerakkformasjonen, cirka seks kilometer utenfor petroleumsfeltet Balder.

Funnet skal være på mellom 60 og 135 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge foreløpige estimater. Det kan fort vise seg å kunne omsettes i kommersiell olje, melder rettighetshaverne Vår Energi (90 prosent eierandel) og Mime Petroleum (10 prosent eierandel).

– Funnet passer bra med våre planer for området og utviklingen av Balder-feltet som et viktig produksjonsområde for Vår Energi. Vi revitaliserer dette området nå, og disse funnene kommer til å øke den fremtidige verdiskapingen, sier Bjørn Thore Ribesen, VP for felt- og prosjektutvikling i Vår Energi i en melding.

Les mer: Ga enorme skattelettelser til oljebransjen – nå er fasiten klar

Satser på leting nær infrastruktur

I oljemiljøet regnes ofte et funn på 100 millioner fat som stort nok til å kobles på en eksisterende utbygging. Et funn på 250 millioner fat kan forsvare en egen utbygging.

For Vår Energi er dette det femte oljefunnet så langt i år, ifølge selskapet selv. Denis Palermo i leteteamet er naturligvis svært fornøyd.

– Dette er fantastiske nyheter. Vi vet at det er et betydelig letepotensial i Balder-lisensene, og vi er stolte og glade for at vi får lønn for strevet, sier Palermo.

Vår Energis konserndirektør Torgeir Rød mener funnet beviser at det fortsatt finnes muligheter i modne områder på norsk sokkel.

– Jeg er stolt av å representere enda et funn som vil skape aktivitet og verdier for oss, eierne våre, leverandørindustrien og samfunnet ellers. Det er tydelig at satsingen på leting nær eksisterende infrastruktur gir resultater, og er en strategi vi vil fortsette å følge, sier Rød i en melding.

Les mer: Meget god stemning i oljebransjen: 2 av 3 skal ansette og tror på høyere omsetning

Kan gå kort tid til produksjon

Tiden fra et oljefunn blir påvist til det kommer i produksjon varierer, men i gjennomsnitt tar det cirka 12 år for utbygging av nye felt ifølge Oljedirektoratet. Funn som kan knyttes til eksisterende produksjon tar som regel langt kortere tid.

Vår Energi skriver i pressemeldingen at selskapet allerede har startet et prosjekt i området for å redusere tiden fra funn til produksjon så mye som mulig. Oljeselskapet vil bruke tiden fremover til å vurdere hvorvidt funnet skal kobles på infrastrukturen i Balder-feltet.

En rapport fra Norsk olje og gass viser at 2021 har vært et langt bedre leteår enn 2020 så langt. Oljeselskapene gjorde dobbelt så mange funn i første kvartal i år enn i fjor.

Så langt har det vært ni funn på norsk sokkel i år, ifølge Oljedirektoratets sider:

  • Equinor, DNO, Petoro og Wellesley gjorde et kommersielt funn ti kilometer fra Troll-feltet som ble meldt i februar.
  • Equinor, Vår Energi og Petoro gjorde et funn nær Johan Castberg i Barentshavet som ble meldt i mars.
  • Equinor, Vår Energi, Idemitsu Petroleum og Neptune Energy gjorde et funn tre kilometer unna Fram-feltet i mars.
  • Lundin, OMW og Wintershall DEA gjorde et funn 15 kilometer fra Edvard Grieg-feltet og nær Solveig-feltet i mars.
  • Chrysaor Norge, Okea og Petoro gjorde et funn 35 kilometer fra Sleipner Øst i mars.
  • Neptune Energy, Petrolia Noco, Idemitsu Petroleum Norge og Concedo gjorde et funn ti kilometer fra Snorre-feltet i Nordsjøen.
  • Wintershall DEA traff på en 85 meter lang gasskolonne rundt 12 kilomet nord for Dvalin-feltet i Norskehavet.
  • Equinor gjorde et lite oljefunn rundt ti kilometer fra Visund-feltet i juni. Brønnen ligger i nordlige Nordsjøen, rundt 120 kilometer vest for Florø.
  • Vår Energi melder om et betydelig oljefunn mandag morgen rundt seks kilometer fra Balder-feltet i Nordsjøen.

Les mer: Årets største oljefunn på norsk sokkel: – Betydelig

Les også: Krisetall for oljestudier: – Dommedagsprofetene skremmer ungdommen