– Hør her, budskapet er som følger. Amerikanerne kan være trygge på at banksystemet vårt er sikkert. Innskuddene dine er trygge, sa USAs president Joe Biden da han mandag forsøkte å berolige den jevne amerikaner og markedet etter to bankkollapser.

Les også: Bankkollapsen i USA påvirker børser over hele verden

Amerikanske myndigheter stengte fredag Silicon Valley Bank etter at innskyterne på én og samme gang forsøkte å ta ut pengene sine. Dette var den andre store bankkollapsen i USAs historie, overgått bare av Washington Mutual (WaMu), den gang USAs største spare- og lånekasse, som gikk overende i 2008. Søndag kom meldingen om at New York-baserte Signature Bank også måtte stenge.

Dumper bankaksjer

Men tross Bidens forsøk på å berolige, investorene fortsatte å dumpe sine andeler i bankaksjer, skriver nyhetsbyrået Associated Press. Verdien av First Republic Bank falt med mer enn 70 prosent. Det skjedde etter at banken forsikret at de henter inn hjelp fra Federal Reserve, sentralbanken i USA, og JP Morgan Chase.

Ekspert etter bankkollaps: – Sommerferien blir dyrere

– Banksjefene skal sparkes

Men om Biden lover at amerikanerne ikke behøver å uroe seg for sparepengene sine, sitter ikke sjefene som styrer banker i grøfta trygt. Heller ikke investorene skal beskyttes, melder NTB.

– Banksjefene skal sparkes. Når bankgarantifondet må gå inn og overta, skal ikke ledelsen få fortsette å jobbe der. Og investorene har tatt en bevisst risiko. Når det går dårlig, taper de penger. Sånn fungerer kapitalismen, understreker presidenten.

Biden lovet også at ingen skattepenger skal brukes til å dekke tapene. Kundenes innskudd er beskyttet gjennom innskuddsgarantien, som bankene betaler inn til. Myndighetene har også garantert for innskudd utover den vanlige garantigrensen på 250.000 dollar.

Vil skjerpe krav til bankene

Samtidig sier Biden at det er nødvendig med nye tiltak for å unngå at situasjonen fra 2008 skal gjenta seg. Han peker på at det under hans tid som visepresident i Obama-administrasjonen kom på plass tøffe krav til bankene for å sikre at en ny bankkrise som i 2008 skulle gjenta seg.

– Dessverre gikk min forgjenger tilbake på noe av dette, sier Biden med henvisning til Trumps presidentperiode.

– Jeg vil be Kongressen og bankoppsynet om å skjerpe reglene overfor bankene for å gjøre det mindre sannsynlig at en slik forsømmelse fra en banks side skal skje igjen. Vi må beskytte amerikanske arbeidsplasser og småbedrifter, skriver Biden på Twitter.

Skattelistesøkene blir «gjenåpnet» – flertall på Stortinget