Gå til sidens hovedinnhold

Biden høster kritikk: – Viderefører en av de dummeste delene av Trumps økonomiske politikk

Joe Biden har reversert mye, men beholder dette Trump-grepet.

Noe av det aller første Joe Biden gjorde som president var å undertegne en rekke presidentordrer som reverserer Donald Trumps politikk, særlig på klima og innvandring.

På den økonomiske fronten ser det likevel ut til at Biden vil beholde et grep som forgjengeren tok, nemlig å fokusere på egenproduksjon fremfor handel.

USA-ekspert Jan Arild Snoen kommenterte det hele slik på Twitter fredag morgen:

«Biden ser ut til å videreføre en av de dummeste delene av Trumps økonomiske politikk, hans proteksjonisme.»

Civita-rådgiver Eirik Løkke er heller ikke spesielt positiv til at idéen om amerikansk proteksjonisme får leve videre:

– Dessverre ser det sånn ut, sier han til Nettavisen.

«Buy American»

Det er ventet at Biden vil undertegne en ordre som skal «styrke Buy American-avsetninger», ifølge et notat fra Ron Klain, stabssjef for Biden, melder Reason.

Hva dette vil si i praksis er enda uvisst, men allerede i november gikk Biden ut og sa at ingen offentlige kontrakter ville bli gitt til selskaper som ikke laget sine produkter i USA.

Les også: USAs smittevernekspert etter Trumps farvel: - Det er en frigjørende følelse

Løkke er ikke spesielt overrasket:

– Demokratene har jo lenge hatt proteksjonistiske elementer innad i partiet. Obama måtte jo for eksempel søke støtte hos republikanerne for å få til TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, red.anm.), og Clinton fikk også støtte hos dem. Det var jo Trump som fikk utryddet mye av de frihandelselementene i det republikanske partiet, sier Civita-rådgiveren til Nettavisen.

Det som ofte har skjedd når demokratiske presidenter har kommet til roret er at det på sikt har blitt mer frihandel, sier Løkke.

– Så gjenstår det å se om dette også skjer med Biden også, men ting tyder i første omgang på at Biden kommer til å legge seg på en «Buy American»-linje, som er en tullete «American First»-politikk. Det høres bra ut i politisk PR-forstand, men er ikke spesielt økonomisk fornuftig.

Går utover de fattige

Det er spesielt en gruppe amerikanere som vil bli rammet av dette, mener Løkke:

– Det er de fattige, de med minst inntekt, som nyter godt av at man har eksport og import, noe som holder prisene nede.

Les også: Kerry hevder Trump ignorerte dette helt: - Forlot bordet i fire bortkastede år

Løkke sier at handel mellom land øker velstanden for alle. Han løfter fram ett grep som USA kan gjøre, med tanke på hvordan de skal forholde seg til resten av verden:

– Obama diskuterer jo dette i boken sin, at man har «re-training»-programmer - sosiale programmer for dem som taper mest på frihandel. I Midtvesten har man for eksempel samfunn og områder som er avhengig av én spesiell fabrikk eller hjørnebedrift, sier Løkke og fremhever også en av demokratenes tidligere presidentkandidater, Andrew Yang, og hans forslag om borgerlønn.

– Den type programmer er jo mye, mye mer fornuftig for å bøte på en del av nedtiden ved handel og globalisering, men å tro at man øker et lands inntekt ved å beskytte deg gjennom «Buy American», det fungerer svært dårlig. Tenk om alle land skulle gjøre det? spør Løkke retorisk.

Les også: President Joe Biden følger kun én kjendis på Twitter: – HERREGUD

– Hvorfor tror du Biden - i hvert fall i første omgang - ser ut til å gjøre dette da?

– Det er politisk.

– Dette er noe han blir presset på av venstresiden av det demokratiske partiet. Han må gi de noe, samtidig som han også gir noe til de som har støttet Trumps proteksjonisme. Det blir jo litt samlende sånn sett, også er det amerikanske borgere som må betale prisen, sier Løkke.