STAVANGER/NEW YORK (Nettavisen):USAs president Joe Biden har bestemt seg for å innføre forbud mot import av olje fra Russland.

- Nå går vi rett på hovedpulsåren til Vladimir Putin. Vi vil ikke subsidiere Putins krig, sier Biden under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag der han bekreftet at USA vl innføre forbud mot import av olje og gass fra Russland.

Les også: - Det finnes bare én person som kan påvirke Vladimir Putin akkurat nå

- Dette vil Putin kjenne på kroppen

- Dette vil Putin kjenne på kroppen, men det vil vi også, sa Biden til amerikanerne under pressekonferansen.

Bensinprisen i USA er nå på rekordhøye nivåer som en følge av krigen og den stadig stigende oljeprisen.

- Putins krig kjennes allerede på kroppen hos amerikanerne ved bensinpumpene, sier Biden.

Også i Norge kjennes krigen på bensinpumpene, med priser på over 24 kroner literen.

Les også: - Prisene vi ser nå har jeg aldri, aldri, aldri sett før

Trump: - Vi blir utnyttet av Europa

Etter at Biden annonserte at de ville forby russisk olje og gass, kom Trump med følgende melding:

- Fikk akkurat bekreftet at det meste av Europa ikke vil følge USA i å boikotte russisk olje og gass. Som vanlig blir USA stående alene, og blir utnyttet av Europa, mens vi beskytter dem, samtidig som vi leser i Fake News hvordan alle har samlet seg under Biden for å kjempe mot Russland, skriver Trump i en melding på sin egen nettside tirsdag kveld.

Les også: Trump filleristes for sin genierklæring av Putin

Tidligere på kvelden skrev Trump følgende:

- BREAKING NEWS: HISTORIENS HØYESTE BE BENSINPRISER! SAVNER DERE MEG NÅ?

Oljeprisen over 132 dollar fatet

Oljeprisen steg som følge av Bidens Russland-nyhet og et fat nordsjøolje var på tirsdag oppe i over 132 dollar fatet, opp over 7 prosent.

Senere falt oljeprisen, og den ligger nå på rundt 129 dollar fatet, opp rundt 4,5 prosent.

Les også: - Prisene vi ser nå har jeg aldri, aldri, aldri sett før

Bidens forbud er en av de første vestlige sanksjonene mot Russland som direkte rammer landets største eksportvarer, olje og gass. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret vestlige land til å innføre flere sanksjoner mot disse næringene.

Storbritannia vil fase ut russisk oljeimport

Tirsdag ettermiddag opplyste også Storbritannia sier de vil fase ut russisk oljeimport i løpet av året

Storbritannia planlegger å forby import av russisk olje innen slutten av året, som et ytterlig grep i sanksjonene etter Vladimir Putin og Russlands invasjon av Ukraina, melder Sky News.

Kanalen skriver at planen vil gi britiske myndigheter ni måneder på å legge til rette for kjøp av oljeaksjer fra USA og Midtøsten.

Dermed følger Boris Johnson og den britiske regjeringen etter USA, der president Joe Biden har bestemt seg for å innføre forbud mot import av olje fra Russland, ifølge en rekke amerikanske medier, blant annet Bloomberg som meldte nyheten først.

Sjeføkonom mener det går mot forbud mot russisk olje

Før pressekonferansen tirsdag skrev Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum at Biden-administrasjonen ville kunngjøre et forbud mot oljeimport fra Russland.

– Amerikanerne er villige til å gå alene uten europeerne, men det er nok også fordi USA er mindre avhengig av russisk gass og olje enn Europa er, skriver Jullum.

Sjeføkonomen er spent på om europeiske land eventuelt vil følge etter USA, selv om Tyskland avviste dette mandag. Trusselen fra USA om embargo - en handelsboikott - bidro til å sende olje- og gassprisene til himmels mandag.

Jullum peker på at russisk eksport av olje og gass er en av få muligheter som russerne har til å få utenlandsk valuta i statskassen. Inntektene har blitt færre og færre i takt med svært harde sanksjoner fra Vesten, i tillegg til vestlige selskapers flukt fra det russiske markedet.Mener Biden tar en sjanse

Den amerikanske presidenten har tidligere nølt med å innføre sanksjoner mot russisk energiimport, blant annet for å redusere innvirkningen på amerikanske bensinpriser.

For president Biden er dette ikke uten politisk risiko, ifølge Jullum.

Les også: Kommer med elleville Russland-påstander om USA-president Joe Biden

– Presidenten har allerede vært under press innenrikspolitisk fordi energi- og matprisene har økt og inflasjonen er høy. Inflasjonen er allerede den høyeste på 40 år, og dette betyr en kraftig svekkelse av amerikanernes kjøpekraft, ettersom lønnsveksten - selv om den er høyere nå enn før koronakrisen - ikke kan henge med.

Sjeføkonomen mener risikoen ved et importforbud er at oljeprisen og inflasjonen øker ytterligere. Dette er også grunnen til at Biden-adminisjonen flere ganger har kommunisert at USA slipper ut olje fra de strategiske lagrene.

Jullum ser ikke bort ifra at Biden griper sjansen til å styrke de mildt sagt anstrengte relasjonene til Venezuela, Iran og Saudi-Arabia. Landene kan samarbeide med USA om å få mer olje ut på markedet, og dermed unngå astronomiske priser.

– Dette er noe å holde øye med.

USA importerer i gjennomsnitt 100.000 fat russisk olje hver dag, tilsvarende fem prosent av Russlands eksport av råolje. Rundt åtte prosent av USAs import av olje og petroleumsprodukter stammet fra Russland i fjor.