I fjor betalte bilistene 3,5 milliarder kroner i de 29 bomstasjonene inn mot Oslo i fjor, det var en vekst på 353 millioner kroner fra året før, det melder Finansavisen.

Totaltrafikken inn til Oslo gikk ned i fjor, mens gratis elbilpasseringer økte. 18,4 millioner passeringer ble gjort av elbiler, noe som ifølge Finansavisen er 57 prosent flere enn i 2017.

Kraftig økning i snittkostnaden

Avisen melder at snittkostnaden per passering har økt betraktelig. I 2017 innbrakte hver passering i snitt 30,20 kroner, i 2018 var summen 38,80 kroner. Om man bruker dette tallet, er verdien av de mange millionene elbilpasseringene verdsatt til 714 millioner kroner.

- Jeg skal ikke kommentere det tallet, men det er klart at elbilpasseringene utgjør en verdi. Samtidig er det viktig å understreke at det er en ønsket politikk fra politikernes side. Fjellinjens oppgaver er å gjennomføre de vedtakene politikerne fatter, sier Fjellinjens finansdirektør, Magne Lierstøl Larsen til Finansavisen.

83 nye bomstasjoner i Oslo

Nettavisen har tidligere skrevet om de nye bomstasjonene i Oslo og Akershus. Fra og med første juni blir det 83 nye bomstasjoner i Oslo. De 29 allerede eksisterende bomstasjonene blir bygget om slik at de krever inn penger når du kjører både inn og ut av byen. I tillegg kommer det 54 nye bomstasjoner.

Rabatten fra 10 til 20 prosent for de som kjører personbil og har avtale øker.

Eksempel: Kjører du bensinbil i rushtrafikken fra Akershus til Oslo sentrum, må du betale 27 kroner ved Oslo-grensa og 27 kroner i sum for de to andre passeringene inn til Oslo sentrum. På vei hjem er prisen 27 kroner i Osloringen. Totalt blir det 81 kroner uten rabatt eller 64,80 kroner med rabatt.

Fjellinjen har lagt ut denne bompengekalkulatoren der du kan se hvor mye du må betale fra 1. juni.

Dette er beløp fra 2016. Takstene i 2019 vil være konsumprisregulert.