*Nettavisen* Økonomi.

Bill Gates: Å kutte i fossil-investeringer har «null» effekt på klimaet

 

NULL EFFEKT: - Nedsalget av fossil-investeringer har sannsynligvis redusert utslippene med omtrent null tonn, sier Bill Gates. Foto: Nicholas Kamm (AFP/NTB Scanpix)

Klimaaktivistene kaster bort tiden sin med å drive lobbyvirksomhet slik at investorene skal droppe fossil-intensive investeringer, ifølge Microsoft-gründer Bill Gates.

19.09.19 09:08

I et intervju med Financial Times uttrykker Gates, som ifølge Bloomberg er verdt 107 milliarder dollar, at aktivistene burde rette seg inn mot disruptiv teknologi, som kan redusere karbonutslippene og hjelpe mennesker med å tilpasse seg en stadig varmere verden, skriver Finansavisen.

Oljebransjen

- Nedsalget, til dags dato, har sannsynligvis redusert utslippene med omtrent null tonn. Det er ikke slik at man har kapital-sultet menneskene som lager stål og bensin. Jeg kjenner ikke mekanismen der avhending forhindrer at utslippene går opp hvert år. Jeg er bare for forbannet numerisk, uttrykker Gates overfor Financial Times.

Les også: Norge mer klimaskeptisk enn USA

Her hjemme var oljebransjens fremtid det i særklasse heteste debattemaet i dagene etter kommunevalget 9. september. Miljøpartiet De Grønnes Oslo-profil Lan Marie Berg sa etter valgtriumfen at oljebransjen har grunn til å skjelve i buksene med den grønne bølger som skyller over Norge.

- Det er to grupper som skjelver litt ekstra nå, den ene er oljelobbyen som innser at tiden da det var greit på å ødelegge fremtida vår snart er forbi. Den andre gruppen er er utdaterte politikere som i årevis har feiga ut og sovet i timen i 30 år, sa hun fra talerstolen.

Fikk svar på tiltale

Bergs uttalelser fikk en rekke oljetopper til å tenne på alle plugger.

- Uten olje blir det helt annerledes å bo i Norge. Uten olje blir Norge som Litauen. De kan ta seg en tur dit og se hvordan folk har det der, fnyste kjendisinvestoren Øystein Stray Spetalen da Nettavisen møtte ham på Pareto-konferansen bare dager etter valget.

I mars rådet regjeringen Oljefondet å selge noen oljeaksjer, og fulgte dermed delvis rådet til Norges Bank om å kvitte seg med alle oljeaksjene. Da regjeringen la fram sitt syn på saken begrenset finansminister Siv Jensen seg til å anbefale å ta ut såkalte oppstrømsselskaper fra porteføljen.

- Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen. Da er det mer treffsikkert å selge selskapene som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, enn å gå helt ut av en bredt sammensatt energisektor, sa Jensen i en uttalelse.

Les mer: Oljetopper langer ut mot Lan Marie Berg: - Ekstremistsynspunkt

Bill Gates mener på sin side at investeringer i ny teknologi som bidrar til direkte utslippskutt gir vesentlig mer mening, gjengir Finansavisen.

- Når jeg tar milliarder av dollar og lager banebrytende energiselskaper og bare finansierer de som, hvis de lykkes, reduserer drivhusgasser med 0,5 prosent, da ser jeg en faktisk årsak- og virkningseffekt, uttalte Gates, som et investert i børsraketten Beyond Meat, til Financial Times.

Les også: Oljetopper langer ut mot Lan Marie Berg: - Ekstremistsynspunkt

Flere tusen milliarder

For en drøy uke siden kom en klimarapport utarbeidet av Global Commission on Adaptation, som ble nedsatt i fjor med støtte fra Storbritannia, Kina, Bangladesh, Marshalløyene og en rekke andre land. Blant annet Gates og FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon Ban Ki-moon sitter i kommisjonens ledelse.

Over 16.000 milliarder kroner bør brukes på tilpasning til klimaendringene i verden det neste tiåret, ifølge rapporten.

Les mer: Ny rapport: Tilpasning til klimaendringene vil koste flere tusen milliarder

Anslaget på 16.000 milliarder kroner omfatter ikke nødvendigvis alt som bør gjøres globalt for å begrense skadene som klimaendringene medfører. I stedet er det prisen for tiltak på noen viktige områder som kommisjonen har valgt å prioritere.

Disse omfatter landbruk, tilgang til ferskvann, infrastruktur som tåler endringene i klimaet og systemer som kan varsle folk når ekstremt vær er i anmarsj.

Hvis det ikke brukes store summer på klimatilpasning, vil klimaendringene påføre verden kostnader som vil bli mye høyere enn 16.000 milliarder kroner, ifølge den nye rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.