Filantrop og mangemilliardær Bill Gates blir regelmessig anklaget fra mange hold for å være hyklersk. Verdens rikeste klimaaktivist har nemlig for vane å reise rundt med privatfly, noe som produserer langt mer CO₂-utslipp per passasjer enn det et vanlig rutefly gjør.

Skal vi tro oversikten på nettstedet til Private Jet Charter, eier Gates til sammen fire privatfly, ett sjøfly og ett helikopter. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Nylig ble Gates konfrontert med hyklerstemplet i et dybdeintervju med BBC.

– Hva sier du til anklagen, at hvis du er en klimaaktivist og samtidig reiser verden rundt i privatfly, så er du en hykler? spør journalist Amol Rajan i BBC-intervjuet.

– Vel jeg kjøper gullstandarden, for å finansiere Climeworks, for å gjøre direkte fangst i luften som langt overgår min families karbonavtrykk, svarer Gates.

Les også: Hun selger sex på verdenselitens årlige konferanse

– Jeg bruker milliarder

Climeworks er et selskap som tilbyr karbonfangst og -lagring til enkeltindivider. Deretter argumenterer Gates med at hans enorme investeringer i ren energi, samt andre miljø- og folkehelseprosjekter, rettferdiggjør privatflyreisene.

– Jeg bruker milliarder av dollar på klimainnovasjon. Så du vet, skal jeg heller bli værende hjemme enn å reise til Kenya for å lære om landbruk og malaria? spør Gates retorisk.

– Jeg er lever godt med tanken på at jeg ikke er en del av problemet, ettersom jeg betaler for utslippene, mens jeg gjennom milliardene som fondet mitt Breakthrough Energy bruker, er en del av løsningen, sier Gates.

I 2021 forpliktet Gates-fondet Breakthrough Energy seg til å finansiere ulike klimaprosjekter med 1,5 milliarder dollar over en treårsperiode.

Les også: Nå har over 1000 privatfly landet til elitefesten i Davos: – Tragisk

Utslipp fra privatfly

Rikinger som benytter privatfly har en stund blitt kraftig kritisert av klimaaktivister. I forrige måned var utfordringene med klimaendringer hovedtema under toppmøtet til Verdens økonomiske forum (WEF) som ble avholdt i Davos i Sveits.

Ifølge et estimat tilsvarte utslippene fra alle privatflyene som fløy til og fra Davos-toppmøte, like mye CO₂-utslipp som om 350.000 bensinbiler skulle kjørt på veien i en uke.

Privatfly har et betydelig klimaavtrykk

En økning i privatflyforbruk er intet godt nytt for klimaet. Ifølge enkelte estimater forurenser privatfly om lag 20 ganger så mye CO₂ per passasjer og per mil enn kommersielle fly, skrev The Guardian i 2021 og viste til tall fra industrien i 2021.

I en ny rapport som ble utgitt i mai 2021, «Private jets: can The super-rich supercharge zero emission aviation?», estimeres det at privatfly er mellom 5 og 14 ganger mer forurensende enn kommersielle fly per passasjer, og 50 ganger mer forurensende enn tog.

Samme rapport anslår at én times flyging med privatfly utgjør et CO₂-utslipp på to tonn. I gjennomsnitt slipper en EU-borger ut 8,2 tonn CO₂ i året. En fire timer lang tur med privatfly tilsvarer dermed samme mengde som ett helt års CO₂-utslipp for en gjennomsnitts EU-borger.